Svijet
0

Izraelski sud naredio izmjenu rute zaštitnog zida

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski Vrhovni sud naredio je danas vladi da izmijeni rutu sigurnosnog zida prema Zapadnoj obali kraj palestinskog sela Bilina, koji je dvije godine bio uzrok protesta. Sud je prihvatio žalbu stanovnika sela da ih zid sprečava da dođu do polovine svog poljoprivrednog zemljišta.

Na osnovu sudske odluke, izraelska armija (IDF) će morati pomjeriti dio ograde kojom je oduzeta palestinska zemlja. Više od 230 hektara zemljišta Bilina je konfiscirano i hiljade maslina posječeno kako bi se izgradila ograda oko jevrejskog naselja Modin Ilit.

U odluci sudija je navedeno da je žiteljima Bilina ne samo oduzeta zemlja i da su ostali bez maslina, već su odvojeni od velikog dijela svojih usjeva putanjom barijere. Odluka suda smatra se pobjedom za mnoge palestinske, izraelske i strane mirovne aktiviste koji su svakog petka protestirali da bi spriječili izgradnju i izdjejstvovali izmjenu rute tog zaštitnog zida. Protesti su često prerastali u nasilje i demonstranti su zadobijali povrede od suzavca i gumenih metaka.

Izraelska vlada tvrdi da je barijera od električne i bodljikave žice, rovova i djelomično betonskih zidova sigurnosna mjera i da sprečava ulazak palestinskih samoubica bombaša u Izrael, podsjeća Tanjug. Palestinci, međutim, upozoravaju da se radi o običnoj otimačini teritorije na kojoj namjeravaju da proglase nezavisnu državu. Međunarodni sud pravde je 2004. godine zaključio da barijera krši međunarodni zakon tamo gdje je podignuta na okupiranoj teritoriji i da je treba srušiti. Izrael, međutim, namjerava da izgradi svih predviđenih 650 kilometara sigurnosne ograde prema Zapadnoj obali.