Bez komentara u javnosti
0

Izraelski pregovarač otputovao iz Kaira nakon pregovora

FENA
Glavni izraelski pregovarač Amos Gilad otputovao je u četvrtak popodne iz Kaira gdje je vodio izuzetno važne razgovore o mogućem prekidu vatre u pojasu Gaze, objavio je diplomatski izvor.

Gilad, savjetnik ministra odbrane Ehuda Baraka, otputovao je u Izrael diskretno nakon četiri sata razgovora sa šefom egipatske tajne službe Omarom Suleimanom, javio je ovaj izvor.

On nije dao nikakvu izjavu o svojim razgovorima, koji se smatraju izuzetno važnima u Kairu s generalom Suleimanom, ključnim političarem indirektnih kontakata između Izraela i palestinskoga pokreta Hamas.

"Gilad treba da predoči svoj izvještaj u večernjim satima izraelskom kabinetu sigurnosti o posljednjim elementima egipatskog plana za izlazak iz krize", javio je diplomatski izvor blizak pregovorima.

Egipatski plan poziva na trenutni prekid izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze u kojoj je ubijeno preko 1000 Palestinaca od 27. decembra.

"Imamo suglasnost Hamasa i čekamo odgovor Izraela", rekao je u srijedu visoki egipatski diplomatski zvaničnik. "Vidjet ćemo što će Amos Gilad javiti", dodao je on.