Svijet
0

Izraelski predsjednik počinje konsultacije o novoj vladi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski predsjednik Shimon Peres u srijedu je počeo konsultacije o tome ko će biti novi izraelski premijer, a glavni kandidati za tu funkciju su čelnik Likuda Benjamin Netanyahu i predsjednica Kadime Tzipi Livni.

Peres, čije su funkcije uglavnom simbolične i protokolarne, ipak ima veliki manevarski prostor za određivanje osobe koju on smatra najboljom za sastav nove izraelske vlade.

"Svjestan sam velikih poteškoća, ali učinit ću sve kako bih omogućio sastavljanje vlade koja će na najbolji način odražavati volju birača i na najbolji način služiti stabilnosti zemlje", rekao je Peres za izraelski radio.

Po zakonu predsjednik ima rok od sedam dana da se konsultira sa strankama i odredi novog premijera koji bi mogao dobiti parlamentarnu većinu, a to ne znači da na mjesto premijera mora automatski odrediti čelnika stranke koji je dobio najveći broj zastupničkih mjesta u novom sazivu Knesseta.

Peresova glasnogovornica Ayelet Frish kazala je da će Peres svoju odluku donijeti "u petak ili nedjelju", dodajući da je izraelski predsjednik posljednjih dana izložen velikim pritiscima, prenijela je Hina.

Veliko je pitanje kome će se prikloniti Avigdor Lieberman, čelnik desničarske stranke Yisrael Beiteinu, koji za sada javno ne govori o svojim željama. Izvori bliski Liebermanu tvrde da se on neće prikloniti ni Netanyahuu ni Livni, a ako se to dogodi ni Likud ni Kadima ne bi mogli dobiti većinu u Knessetu. Kadima je na izborima dobila 28 a Likud 27 zastupničkih mandata, dok stranka Yisrael Beiteinu ima 15 zastupnika.

Jedna od mogućnosti je rotacijska vlada u kojoj bi se Livni i Netanyahu izmjenjivali na mjestu premijera. Livni je, prema izraelskim medijima, dala naslutiti da je otvorena za tu ideju, dok se Netanyahu tome protivi.

"S rotacijskom vladom teško je unijeti promjene. Ako želite promijeniti smjer, potreban je jedan premijer", rekao je Netanyahu u utorak za izraelsku televiziju na ruskom jeziku.

Netanyahu bi radije predvodio veliku koaliciju u kojoj bi se nalazila i Kadima, ali Livni je to odbijala tvrdeći da će, ako se ne uspostavi rotacijska vlada, otići u opoziciju.

Kandidat kojeg će odrediti Shimon Peres imat će rok od 28 dana da predstavi svoju vladu u Knessetu.