Svijet
0

Izraelski predsjednik optužen za seksualno uznemiravanje

FENA
Protiv izraelskog predsjednika Moshe Katzava u srijedu je otvorena policijska istraga o aferi seksualnog uznemiravanja čiji bi ishod mogao natjerati predsjednika da podnese ostavku.

Prema pravosudnom izvoru, "ovu preliminarnu istragu o svim aspektima ove afere je naredio glavni državni tužilac Menahem Mazuz, također pravni savjetnik izraelske vlade.

Izraelski dnevni list Maariv izvještava da je jedna bivša službenica ministarstva, na čijem se čelu ranije nalazio Katzav, optužila predsjednika da ju je "seksualno uznemiravao".

Ova službenica, želeći zadržati svoju anonimnost, izjavila je za dnevni list da je bila žrtva "seksualnog uznemiravanja" prije više od deset godina od strane Katzava te da je morala napustiti svoju dužnost "jer je odbila sve povlastice koje joj je nudio".

Prema listu, službenica je prihvatila da se podvrgne detektoru laži te da je to ispitivanje uspješno završeno.

Šef države je odbacio optužbe, rekavši da "nije imao pojma o identitetu službenice koja ga optužuje". On čak nije želio promijeniti svoj plan, kojim je u srijedu predviđen susret s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem.

Prema pravosudnom izvoru, Katzav je početkom sedmice upozorio Menahema Mazuza da mu je jedna bivša vladina službenica zaprijetila kako će ga optužiti za "seksualno zlostavljanje" te da je u razmjenu za šutnju zahtijevala mjesto u ministarstvu.

Šef države ipak dosad nije uložio tužbu i prihvatio je usluge jednog od najboljih advokata u zemlji Davida Libbada, bivšeg ministra pravde.

Ovaj skandal poprima nove dimenzije jer dnevni list Haaretz izvještava o šest bivših suradnica predsjednika Katzava koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje.

Katzav (61), bivši čelnik stranke Likud, postao je 2000. prvi čovjek desnice koji je preuzeo funkciju šefa države.

Prema izraelskim medijima, parlamentarci već previđaju njegovu smjenu zbog skandala koji bi mogao izbiti.

Zahtjev 20 poslanika može natjerati predsjednika da se, u prisustvu advokata, izjasni pred parlamentarnom komisijom Skupštine ako to želi. Ukoliko tri četvrtine članova te instance bude za, Knesset se može sastati i na plenarnoj sjednici iznuditi njegovu ostavku izjasni li se 90 od 120 poslanika u tome pravcu.

Ovaj skandal je u srijedu bio udarna vijest svih izraelskih medija.

List Maariv otvoreno i na ironičan način upoređuje Katzava s Clintonom. "Šta, Katzav sebe smatra Clintonom?" - aludirajući na aferu bivšega američkog predsjednika.