Osporio i optužio za spin
52

Izraelski predsjednik negira napade na bolnicu u Gazi, kaže da u njoj sve funkcioniše

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski predsjednik Isaac Herzog negirao je da Izrael napada najveću bolnicu u Gazi.

Izvještaji osoblja Al-Shife ukazuju da je bolnica, u kojoj se nalaze hiljade Palestinaca, ostala bez struje, te da niti jedna od operacijskih sala zbog toga ne radi. Međutim, Herzog je rekao da u bolnici sve funkcioniše.

Govoreći za BBC, on je također istaknuo da je kopija knjige Mein Kampf-a Adolfa Hitlera pronađena na tijelu borca ​​Hamasa u sjevernoj Gazi. Herzog je rekao da je kopija knjige prevedena na arapski pronađena prije samo nekoliko dana u dječjoj sobi koja je pretvorena u vojnu operacijsku bazu Hamasa. Pronalaženje kopije u sjevernoj Gazi, rekao je Herzog, pokazalo je da su neki u Hamasu iznova i iznova naučili ideologiju Hitlera o mržnji prema Jevrejima.

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u Al-Shifi. Šef SZO Tedros Gebrejesus kasnije je rekao da je kontakt ponovo uspostavljen, ali je upozorio na strašne uslove unutra. Ponovio je pozive na prekid vatre i rekao da je bolnica tri dana bez struje i vode.

Doktori i ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas rekli su da nedostatak goriva tamo znači da pacijenti ne mogu biti operirani, a inkubatori za prijevremeno rođene bebe ne mogu raditi. Herzog je to osporio.

"Uopšte to poričemo, Hamas ima dosta spinovanja... ali u Shifi ima struje, sve radi", rekao je Herzog.

Govorio je i o tome da li je Izrael otišao predaleko u svom odgovoru na Hamasov napad 7. oktobra.

"Radimo tačno u skladu s pravilima međunarodnog humanitarnog prava. Uzbunjujemo svakog civila, jer su njihovi domovi postali baze terora", tvrdi Herzog.