Svijet
12

Izraelski posjetioci bijesni: Na ulazu u Auschwitz ih dočekao tuš poput "plinskih komora"

Klix.ba
Turisti iz Izraela ostali su šokirani kada su ih na ulazu u nekadašnji logor Auschwitz dočekali tuševi-prskalice koji su postavljeni iznad ulaza zbog velikih vrućina. Temperature u Poljskoj dosežu 37 stepeni, a tuševi su napravljeni poput spreja kako bi rashladili posjetioce u nekadašnjem kampu smrti.

No, ovaj potez izazvao je ljutnju kod posjetioca iz Izraela jer su prskalice poredili sa plinskim komoroma u kojima su nacisti ubili milione Jevreja.

"Čim sam izašao iz autobusa prošao sam kroz dio gdje su prskalice. Bio sam šokiran. Otišao sam do recepcije i pitao radnicu o tuševima, a ona mi je rekla da je topao dan", rekao je Meyer Bolka.

Dodao je da mu je ovo kao Jevreju jasni podsjetnik na horore plinske komore, posebno za stare posjetioce koji su bili itekako ljuti.

"Mislim da mjesto poput ovog ne može sebi to dozvoliti. Ako želite rashladiti ljude pronađite drugo rješenje. Nije bilo ugodno", kazao je Bolka.

Foto: EPA
Foto: EPA

Muzej je objavio saopćenje u kojem se navodi kako nisu htjeli uvrijediti nikoga, te da su prskalice postavljene kako bi posjetiocima bilo ugodnije. No, obećali su da će razmotriti opciju pomjeranja prskalica na drugo mjesto.