Saeb Erakat
0

Izraelski plan ubrzavanja kolonizacije je potpuno neprihvatljiv

FENA
Saeb Erakat
Saeb Erakat
Izraelski plan o ubrzavanju kolonizacije na okupiranoj Zapadnoj obali prije djelimičnog zamrzavanja je "potpuno neprihvatljiv" za Palestince, izjavio je u petak glavni palestinski pregovarač u mirovnim pregovorima Saeb Erakat.

"To je potpuno neprihvatljivo", izjavio je Erakat preko telefona iz Pariza, gdje se nalazi u pratnji palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

"Jedina stvar koja će biti prekinuta je mirovni proces", a ne kolonizacija, kazao je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmišlja o ubrzavanju kolonizacije na Zapadnoj obali, prije nego što pristane na djelimično zamrzavanje, izjavio je u petak jedan visoki vladin zvaničnik u Jerusalemu.

Erakat je kazao da izraelski plan odražava "potpuno preziranje" napora američkog izaslanika Georgea Mitchella za postizanjem zamrzavanja koloniziranja.

Mahmud Abbas je u čertvrtak na konferenciji za štampu održanoj u Parizu zajedno sa šefom francuske diplomatije Bernardom Kouchnerom ponovio da će se mirovni pregovori s Izrealom nastaviti "poslije sporazuma o zamrzavanju kolonizacije".

Palestinski predsjednik je također povezao zamrzavanje s održavanjem susreta s Netanyahom u New Yorku, na margini generalne skupštine UN-a u trećoj sedmici septembra.

Abbas i Netanyahu se nisu nikada sastali otkako je izralski premijer u aprilu preuzeo dužnost šefa vlade.