Svijet
0

Izraelski obavještajac upozorio na opasnost od Hamasa

FENA
Palestinska organizacija Hamas dobila je naredbu od rukovodstva iz Damaska da izvede veliki teroristički napad na izraelske ciljeve, upozorio je zamjenik šefa izraelske sigurnosne službe, poznat samo pod inicijalom Y.

Y je na redovnoj sjednici vlade u nedjelju obavijestio izraelske ministre da se Hamas suočio s velikim strateškim teškoćama u Pojasu Gaze nakon što je prije dva mjeseca preuzeo kontrolu nad tim područjem.

Organizacija je nezadovoljna jer nije uspjela zadobiti legitimitet na međunarodnoj areni, pogotovo u Evropi. Također ima problema u rukovođenju, a nije joj pošlo za rukom da poboljša svakodnevni život Palestinaca, poslije pobjede nad snagama umjerenijeg Fataha.

Krijumčarenje oružja preko granice s Egiptom ne samo da je nastavljeno već je i pojačano, rekao je Y, prenijeli su u ponedjeljak izraelski mediji, javlja Tanjug.

Ovaj izvor tvrdi da je od juna prebačeno 40 tona oružja, što predstavlja gotovo polovinu krijumčarenog oružja u Pojas Gaze od ljeta 2005. godine kada se izraelska vojska povukla odatle. Pojačani su i napadi palestinskih ekstremista na izraelske vojnike kraj granične ograde i jug Izraela, naveo je obavještajni oficir.

Hamas je nezadovoljan zbog najnovijeg razvoja događaja u Pojasu Gaze, zatvorenih granica, nastojanja da se ta palestinska teritorija izolira i gubitaka u izraelskim vojnim operacijama

"Khaled Meshaal, politički vođa Hamasa iz Damaska, i rukovodstvo Hamasa u inozemstvu nastoje formulirati plan da naruše diplomatska nastojanja između Abbasa (palestinskog predsjednika i vođe Fataha) i Izraela," rekao je Y.

Odgovorajući na upozorenje o planovima za teroristički napad, politički savjetnik Ismaila Hanyjeha, bivšega palestinskog premijera iz Hamasa, Ahmad Yussef je rekao da izraleske obavještajne procjene nisu tačne.

Yussef tvrdi da nema promjene u poziciji Hamasa, već da hamasovci samo odgovoraju na izraelske provokacije i ne namjeravju obnoviti samoubilačke bombaške napade.

Međutim, Favzi Barhum, glasnogovornik Hamasa iz Pojasa Gaze, najavio je da organizacija namjerava upotrijebiti sva sredstva da postigne svoje ciljeve.

On je ipak odbio potvrditi ili opovrgnuti tvrdnje zamjenika šefa izraelske sigurnosne službe.