Svijet
0

Izraelski ministar zatražio likvidaciju šefa Hezbollaha

FENA
Foto: AFP/MANAR TV/File
Foto: AFP/MANAR TV/File
Izraelski ministar blizak šefu vlade Benjaminu Netanjahuu zatražio je likvidaciju šefa libanskoga Hezbollaha Hassana Nasrallaha, smatrajući da on "zaslužuje smrt".

"Nasrallah zaslužuje smrt i nadam se da će oni, koji znaju šta treba raditi u Izraelu, znati djelovati i odrediti mu sudbinu koju zaslužuje", kazao je ministar saobraćaja Israel Katz na vojnom radiju.

Ovo su prve izjave jednog ministra u vladi desnice Benjamina Netanjahua o libanskom šiitskom pokretu protiv koga je Izrael pokrenuo rat u ljeto 2006.

Katz je dao ovu izjavu nakon što je u srijedu egipatski glavni tužilac Abdel Meguis Mahmud najavio da je uhapšeno 49 osoba, povezanih s Hezbollahom, osumnjičenih da su planirali ubistva u Egiptu.

Nasrallah je u petak priznao da je Libanac, uhapšen u Egiptu, član njegovog pokreta, ali da se nalazio u 'logističkoj misiji' da vojno pomogne Palestince iz Gaze u borbi protiv Izraela, a ne da destabilizira Egipat.

Katz je također naglasio da se 'pravila igre' s palestinskim pokretom Hamas, koji kontrolira pojas Gaze, 'moraju promijeniti'.

"Odredit ćemo uskoro novu politiku. Moramo podignuti zid između pojasa Gaze i Izraela, koji ne smije više snositi ni najmanju civilnu odgovornost u pojasu Gaze omogućavajući, na primjer, prolaz roba", rekao je Katz.