Dočekao ga u Istanbulu
0

Izraelski ministar vanjskih poslova: Erdogan bi se trebao postidjeti zbog sastanka s liderom Hamasa

S. M.
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz napao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog njegove odluke da objavi svoj posljednji sastanak s liderom Hamasa.

Katz je na X-u podijelio fotografiju na kojoj se vidi kako se Erdogan rukuje s Ismailom Haniyehom u predsjedničkoj kancelariji u Istanbulu tokom vikenda, napisavši da bi turski predsjednik "trebao da se stidi".

Erdogan se sastao s Haniyehom u pratnji najvažnijih članova kabineta i Samehom Shoukyjem, egipatskim ministrom vanjskih poslova, kako bi razgovarali o izraelskim napadima na Gazu i naporima da se smire tenzije u cijelom regionu, navodi ured turskog predsjednika.

Erdogan i Shoukry izrazili su zabrinutost tokom sastanka da bi nedavni napadi bespilotnih letjelica između Izraela i Irana mogli skrenuti pažnju međunarodne zajednice s patnje na terenu u Gazi, gdje je 34.000 ljudi ubijeno u izraelskom bombardovanju od 7. oktobra.

Odnosi Turske i Izraela su se brzo pogoršali kako se izraelski napad na Gazu nastavlja. Ankara je nedavno odlučila da zabrani izvoz 54 proizvoda, uključujući aluminijum i cement, u Izrael dok se ne postigne prekid vatre.