Svijet
0

Izraelski ministar uporedio iransku nuklearnu prijetnju s holokaustom

FENA
Izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz u ponedjeljak je rekao da je iranski nuklearni program najozbiljnija prijetnja Židovima od nacističkog holokausta.

Iako Iran tvrdi da nuklearnu tehnologiju želi korisiti samo u civilne svrhe, napetost su izazvali pozivi iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na eliminaciju Izraela.

"Od svih prijetnji s kojima smo suočeni Iran je najveća. Svijet ne smije čekati. On mora učiniti sve što je potrebno na diplomatskom nivoi kako bi zaustavio aktivnosti na nuklearnom programu", rekao je Mofaz na konferenciji o Iranu održanoj na univerzitetu u Tel Avivu.

"Od Hitlera se nismo suočili s takvom prijetnjom", naglasio je Mofaz. Vjeruje se da na Bliskom istoku nuklearni arsenal posjeduje samo Izrael, a verbalni rat oko iranskih nuklearnih ambicija potaknuo je nagađanja da bi Izrael mogao preventivno napasti Iran.

Izrael je 1981. poslao ratne avione da bombarduju irački nuklearni reaktor u Osiraku čime je Saddama Husseina natjerao da pogone za istraživanje nuklearnog oružja preseli ispod zemlje.

Izrael, kao i Sjedinjene Države, nije isključio vojnu akciju, ali kaže da radije pušta da diplomatija odradi svoj put.

Mofaz se u pitanjima izraelske sigurnosti, prenosi Hina, smatra "jastrebom", ali će vjerojatno svoje mjesto ministra odbrane predati umjerenijem čelniku laburističke stranke Amiru Peretzu u sljedećoj koalicijskoj izraelskoj vladi.