Svijet
0

Izraelski ministar strahuje od hapšenja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski ministar za javnu sigurnost Avi Dichter otkazao je posjetu Britaniji zbog mogućnosti da bude uhapšen zbog navodnih ratnih zločina.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da postoji velika vjerovatnoća da, kako je navedeno, jedna ekstremno ljevičarska organizacija podnese krivičnu prijavu protiv ministra Dichtera.

Dichter je bio šef kontraobavještajne službe Shin Bet 2002. godine, kada je jedan izraelski vojni avion bacio bombu na jednu kuću u Gazi u kojoj je boravio lider vojnog krila Hamasa Salah Shehade.

U srušenoj trospratnici poginulo je, pored njega, 14 osoba, među njima i devetero djece.

Suočen s međunarodnom osudom, između ostalog i iz SAD-a, Izrael je pokrenuo istragu, koja je zaključila da je posrijedi "greška". Ta "greška" i dalje zadaje glavobolje izraelskoj vladi.

Iz kabineta ministra Dichtera BBC-u je rečeno da postoji mogućnost da krivična prijava koju je podnijela jedna privatna osoba u Britaniji dovede do njegovog hapšenja pod sumnjom da je počinio ratne zločine.

U tom slučaju, britanska vlada ne bi mogla da mu garantira imunitet.

Iako, po svemu sudeći, optužnica nije podignuta, niti postoji nalog za hapšenje, ministar Dichter nije želio da riskira, pa je otkazao posjetu Britaniji.

Prošle godine, izraelska armija odustala je od slanja jednog generala na kurs na britanskoj vojnoj akademiji, strahujući da bi on mogao da bude uhapšen zbog navodnih ratnih zločina.

Ovo je, međutim, prvi put da se u sličnoj situaciji našao jedna izraelski ministar.