{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izraelski mediji kritizirani zbog toga kako izvještavaju o ratu

F
FENA
12.1.2009. u 15:16
0
3
Izraelski mediji kritizirani zbog toga kako izvještavaju o ratu
0
Izraelski mediji kritizirani zbog toga kako izvještavaju o ratu
Foto: Reuters
Izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su u ponedjeljak stav izraelskih medija kojima predbacuju da ušutkavaju kritiziranje ofanzive u pojasu Gaze.
"Mišljenja koja sadrže kritiku odluke da se pokrene ofanziva ili kritiku ponašanja vojske u ratu rijetko se čuju", napisali su zvaničnici osam nevladinih organizacija u pismu glavnim urednicima izraelskih novina, televizija, radiostanica i internetskih informativnih stranica.

"Većina mišljenja o izraelskoj vojnoj ofanzivi koja se mogu čuti i pročitati u medijima su gotovo jednogalsna".

"Što je najgore, otkrili smo da puno informacija koje objavljuju međunarodni i palestinski mediji i koje objavljuju strane TV ne dospiju u izraelske medije", navodi se u pismu.

Saopćenja koja objavljuju organizacije za ljudska prava a u kojim se kritiziraju izraelske akcije "teško uspiju da privuku pažnju izraelskih medija".

I odbijanje Izraela da omogući novinarima dolazak u pojas Gaze pojačava odsutnost kritika na račun vojne operacije, naglašava se u pismu.

Među glavnim organizacijama potpisnicama pisma su Udruženje za građanska prava u Izraelu i organizacije za zaštitu ljudskih prava B'Tselem, Gisha i Yedsh Din.

Nekoliko međunarodnih humanitarnih organizacija osudilo je izraelsku vojsku koja ne poštuje međunarodno humanitarno pravo u ofanzivi u Gazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: