Svijet
0

Izraelski manevri priprema za eventualni napad na Iran

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelski vojni manevri pokrenuti početkom ovog mjeseca najvjerovatnije imaju za cilj da pripreme vojsku za eventualni napad na iranska nuklearna postrojenja, objavila je u petak američka štampa pozivajući se na američke zvaničnike.

Više od stotinu aviona F-16 i F-15 učestvovao je u manevrima iznad istočnog Mediterana i Grčke u prvoj sedmici juna, kako bi se vojska pripremila za napade zbog zabrinutosti Izraela za iranske nuklearne ambicije, objavio je The New York Times.

Vježbi su se priključili i helikopteri za spašavanje i tankeri s gorivom koji su preletjeli oko 1.500 kilometara, što je otprilike razdaljina između Izraela i iranskog postrojenja za obogaćivanje urana u Natanzu.

Zamjenik izraelskog premijera Shaul Mofaz izjavio je 6. juna kako se razmišlja o napadu na iranska nuklearna postrojenja, uzevši u obzir da su se međunarodne sankcije Iranu pokazale nedjelotvornim.

Izrael je odbio objelodaniti detalje vježbe, a glasnogovornik izraelske vojske, koga citira New York Times, rekao je da izraelske zračne snage "redovno vježbaju za različite misije kako bi se suprotstavile izazovima prijetnji s kojima je suočen Izrael".

Anonimni visoki zvaničnik Pentagona, za koga američki list tvrdi da je obaviješten o vježbi, rekao je da je ona imala više ciljeva.

Jedan je bio da se uvježbavaju taktike letenja, dopuna goriva u zraku i svi drugi detalji mogućeg napada na iranska nuklearna postrojenja i dugometne rakete.

Drugi cilj je bio da se pošalje jasna poruka SAD-u i ostatku svijeta da je Izrael spreman za napad na Iran ako propadnu diplomatski napori da se zaustave ambicije te zemlje da razvije atomsku bombu.

"Oni su željeli da mi znamo, da Evropljani znaju i da Iranci znaju. Bilo je puno signala na različitim nivoima," rekao je navodno zvaničnik Pentagona.

Drugi izvori na koje se poziva NYT ne vjeruju da je Izrael donio konačnu odluku o napadu i da je takav potez neminovan.

List ujedno tvrdi da je Islamska Republika nedavno pojačala svoju zračnu odbranu.

Istina je da izraelske zračne snage na početku svakog ljeta vježbaju, ali ovaj put je u vježbi učestvovalo više aviona i radilo se i o velikoj misiji spašavanja u borbi.

Izrael smatra Iran najvećom prijetnjom po svoj opstanak jer je iranski predsjednik više puta pozvao na uništenje židovske države. Ona, s druge strane, prema procjenama nezavisnih stručnjaka, raspolaže s nekoliko stotina atomskih bojevih glava i jedina je nuklearna sila u regiji.

Izraelski zvančnici to nikada nisu potvrdili, ni porekli, ali su uvijek govorili da Izrael neće biti prvi koji će takvo oružje upotrijebiti na Bliskom istoku.