Svijet
0

Izraelski helikopteri raketirali pojas Gaze

FENA
Jedan palestinski ekstremista je poginuo, a dvojica su ranjena, u subotu ujutro u napadu izraelskih borbenih helikoptera na sjeveru pojasa Gaze.

Lokalni stanovnici su taj napad opisali kao najžešći od prekida vatre, proglašenog krajem novembra prošle godine.

Portparol Islamskog džihada je izjavio da su helikopteri ispalili najmanje dvije rakete na naoružane članove te organizacije i jednog pripadnika ljevičarskog Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine.

Predstavnik izraelske armije je saopćio da je vatra bila odgovor na " sumnjivo kretanje" kraj granične ograde, gdje su ekstremisti navodno pokušavali da podmetnu eksploziv, prenjeo je u subotu Tanjug.

Palestinski izvori su rekli da su izraelski tenkovi ušli nadomak izbjegličkog logora Džabalija, što je armija porekla. Izraelski ministar odbrane Amir Perec je u ponedeljak ovlastio vojsku da izvodi ograničene operacije unutar pojasa Gaze, uprkos dogovoru o prekidu vatre.

Neke palestinske ekstremističke organizacije su nastavile da raketiraju južni Izrael sa sjevera pojasa Gaze, uprkos tom dogovoru. One su ispalile najmanje 150 raketa, a Izrael je izveo jedan napad iz vazduha u martu.

Perec je rekao da jevrejska država neće dozvoliti nastavak jačanja i naoružavanja ekstremista u tom priobalnom području.