Sve napetiji odnosi
112

Izraelski general poslao upozorenje: Znamo kako se nositi s Iranom, pripremili smo se za ovo

V. K.
Herzi Halevi (Foto: EPA-EFE)
Herzi Halevi (Foto: EPA-EFE)
Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general Herzi Halevi obratio se javnosti povodom napetih odnosa s Iranom te je poručio kako je vojska spremna na sve.
Nakon sastanka ratnog kabineta i procjene operativne situacije na terenu, Halevi se obratio medijima te je ponovio kako je Izrael u ratu na više frontova.

"Nema razloga za paniku, ali nema ni mjesta samozadovoljstvu. Moramo biti svjesni situacije i uvijek spremni", rekao je Halevi.

Poručio je i kako je vojska u potpunosti spremna za sve opcije.

"Trupe IDF-a su pripremljene i djeluju na svim dijelovima fronta, na jugu, sjeveru, Zapadnoj obali i udaljenim područjima. IDF također zna kako se nositi s Iranom kako u napadu tako i u odbrani", upozorio je Halevi.

Naglasio je kako se Izrael godinama pripremao za ovaj trenutak.

"Pripremili smo se za ovo. Imamo dobre odbrambene sisteme, znamo kako da snažno djelujemo protiv Irana na bližim i daljim mjestima. Radimo u saradnji s SAD-om i strateškim partnerima u regiji", ističe Halevi.

Na kraju, osvrnuo se i na djelovanje i aktivnosti Irana.

"Iran je od početka rata u Gazi pokušavao da dezavuiše i sakrije svoje direktno učešće u njemu. Znamo da oni aktiviraju, usmjeravaju i finansiraju sve u regiji, od Hezbolaha, preko grupa na Zapadnoj obali pa sve do Jemena. Iran ne prijeti samo Izraelu, već i cijelom zapadnom i arapskom svijetu. Iran je globalni problem. Bili su i ostali veliki problem", zaključio je izraelski general.