Veliki skandal
84

Izraelski diplomati izbačeni iz konferencijske sale tokom samita Afričke unije

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Izraelski diplomatski tim izbačen je iz konferencijske dvorane Afričke unije u etiopskoj prijestolnici Addis Abebi, što je izazvalo žestoku osudu iz Jeruzalema. Osoblje osiguranja konferencije je prišlo članovima izraelske delegacije i zamolilo ih da napuste dvoranu.

Tim je uključivao Sharon Barley, zamjenicu upravnika za Afriku u Ministarstvu vanjskih poslova, kao i druge sudionike. Incident dogodio tokom ceremonije otvaranja manifestacije. Zaštitari su prišli članovima izraelske delegacije i zamolili ih da napuste dvoranu.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova opisao je incident kao "ozbiljan", ističući da je Bar-li "akreditirani promatrač", dodajući da su članovi ambasade saznali da Južnoafrička Republika i Alžir stoje iza poteza.

"Pozivamo afričke zemlje da se suprotstave ovim radnjama koje štete organizaciji same Afričke unije i cijelom kontinentu", rekao je glasnogovornik ministarstva Lior Hayat.

Unija koju čini 55 članova duboko je podijeljena oko promatračkog statusa Izraela. Rasprava o tom pitanju prekinuta je na summitu prošle godine u nastojanju da se spriječi glasanje koje bi izazvalo historijski raskol u Uniji.