Svijet
0

Izraelski avioni bombardovali pojas Gaze

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sedmoro Palestinaca ranjeno u Pojasu Gaze u bombardovanju izraelskih borbenih aviona, samo nekoliko sati nakon što je Hamas saopštio da su se oružane palestinske grupe dogovorile da obustave prekograničnu raketnu vatru na jug Izraela.

Portparol izraelske armije rekao je da je bombardovanje odgovor na raketnu vatru, koja je otvorena u subotu iz Pojasa Gaze, kojim vlada islamistički Hamas.

Raketa koja je u subotu ispaljena iz Pojasa Gaze pala je kraj grada Sderota, ali nije bilo ranjenih ni štete.

Portparol je precizirao da su gađane dvije fabrike u centralnom dijelu i na sjeveru Gaze, gdje se pravi oružje i tunel za krujumčarenje ispod granice sa Egiptom.

Islamistički Hamas je u subotu uveče saopštio da je postigao dogovor sa drugim oružanim organizacijama u Pojasu Gaze da do daljeg ne ispaljuju rakete na Izrael, kako bi se izbjegla moguća izraelska vojna odmazda. 

U saopštenju armije je navedeno da se "neće tolerisati nikakav napad terorističkih organizicija protiv Izraela i njegovih građana".

Hamas se, uglavnom, uzdržavao od raketiranja izraelskih ciljeva od 18. januara, kada je Izrael okončao tronedjeljnu ofanzivu na Pojas Gaze, čiji je cilj bio zaustavljanje pojačanih prekograničnih napada.
Oko 270 raketa i mina palo je u Izrael od vojne ofanzive "Čvrsto olovo", u poređenju sa više od 3.300 raketa i mina ispaljenih u godini prije ofanzive.

Prošlog mjeseca na jug Izraela palo je petnaestak raketa i mina ispaljenih iz Pojasa Gaze.

Izrael je 27. decembra 2008. počeo tronedjeljnu ofanzivu na ciljeve Hamasa, u odgovoru na pojačanu raketnu vatru palestinskih ekstremista iz Pojasa Gaze.

U toj ofanzivi ubijeno je 1 400 Palestinaca, najviše civila, kako tvrde palestinske organizacije za ljudska prava. Na izraelskoj strani bilo je  13 žrtava, uključujući i deset vojnika.