Svijet
0

Izraelski avioni bombardirali policijsku stanicu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je u nedjelju bombardirao objekte Hamasa samo nekoliko sati nakon što je izraelska vlada zaprijetila oštrim i nesrazmjernim odgovorom na nove palestinske raketne i minobacačke napade na jug zemlje.

Ekstremistička organizacija Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, saopćila je da su izraelski borbeni avioni bombardirali jednu napuštenu policijsku stanicu i najmanje šest tunela koji se koriste za šverc oružjem i drugom robom iz Egipta u Pojas Gaze.

Prethodno su palestinski ekstremisti ispalili bar sedam raketa i minobacačkih granata na Izrael. U tim napadima povrijeđene su dvije osobe, dok je jedna raketa pala u blizini obdaništa na jednoj kolektivnoj farmi, ali nije eksplodirala.

Hamas nije preuzeo odgovornost za ove napade, ali ih nije ni osudio. Za neke od njih odgovornost su preuzele Brigade mučenika al-Akse.

Hamas je zahtijevao da Izrael otvori pogranične prijelaze prema Pojasu Gaze u okviru sporazum o prekidu vatre, dok Izrael insistira da to neće učiniti dok Hamas ne oslobodi zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita koji se nalazi u palestinskom zatočeništvu već dvije i po godine.

U međuvremenu, Egipat je počeo da postavlja kamere i senzore duž granice s Pojasom Gaze u nastojanju da onemogući korištenje tunela za šverc oružjem.