Svijet
0

Izraelski atomski arsenal zabrinjava IAEA-u

FENA
Glavna konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izrazila je u petak u rezoluciji kojom poziva izraelsku državu da odustane od nuklearnog oružja "zabrinutost" zbog izraelskog atomskog arsenala čije postojanje Jerusalem nije ni potvrdio ni demantirao.

Arapske zemlje su uspjele da izrade tekst, koji nije obavezujući, u kojem se izražava zabrinutost za izraelske nuklearne kapacitete i poziva Izreal da usvoji Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i da svoja nuklearna postrojenja stavi pod nadzor IAEA".

Zapadne zemlje su najprije pokušale da spriječe glasanje o toj rezoluciji ocijenjenoj kao kontraproduktivnoj, naročito kada je u četvrtak usvojen jedan drugi tekst u kojem su sve države na Bliskom istoku pozvane da odustanu od nuklearnog oružja.

Njihova predstavka je odbačena i rezolucija je usvojena sa 49 glasova za, 45 protiv i 16 suzdržanih. Ovo je prvi put od 1991. godine da je takva rezolucija usvojena u IAEA o Izraelu koji smatraju jedinom atomskom silom na Bliskom istoku.

Izraelska delegacija je izrazila žaljenje zbog ovakvog glasanja i objavila da Izrael "neće sarađivati". Zvaničnik iz izraelske Komisije za atomsku energiju David Danieli je naglasio kako je jedini cilj rezolucije da "ojača crte podjele i politička neprijateljstva na Bliskom istoku".

Iran, koji ne priznaje Izrael i čiji predsjednik Mahmud Ahmadinejad redovno napada izraelsku državu, podržao je dokument arapskih zemalja. Njegov predstavnik u IAEA Ali Asghar Soltanieh je ocijenio da je izraelski arsenal "potencijalna prijetnja za mir i sigurnost u svijetu".