Svijet
0

Izraelski Arapin priznao špijunažu za Hezbollah

FENA
Amir Makhoul
Amir Makhoul
Izraelski Arapin Amir Makhoul, borac za ljudska prava, u srijedu je u izraelskom sudu proglašen krivim za špijunažu u korist libanonskog Hezbollaha, što je on priznao.

Makhoul je priznao da je kontaktirao sa stranim agentom i kovao zavjeru da pomogne neprijatelju u okviru nagodbe na temelju koje je okružni sud u Haifi odbacio optužbu da je pomagao neprijatelju za vrijeme rata.

Za to bi mogao biti osuđen na mnogo dužu kaznu, a kazna za špijunažu je maksimalno 10 godina zatvora, prenijela je web stranica Ansamed.

Optuženik je uhapšen u maju, a njegov odvjetnik tvrdi da nije predao nikakvu tajnu informaciju neprijateljskom agentu, već samo ono što je već bilo poznato.

Makhoul je u sudu rekao da "priča još nije završena", tvrdeći da su mnoge optužbe protiv njega irelevantne ali je odlučio da prihvati nagodbu nakon konzultacije s odvjetnicima i obitelji. Kazna će mu biti izrečena 5. decembra.

On je direktor Udruženja arapskih zajednica, mreže arapskih nevladinih organizacija u Izraelu, i predsjedavao je arapskim panelom za obranu sloboda arapskih građana.

Izraelske organizacije za ljudska prava tvrde da Makhoul nije suđeno nepristrano, da mu je onemogućen pristup odvjetniku čitavih 12 dana i da se vijest o njegovom hapšenju nije danima objavljivala.

Izraelski mediji navode kako je optužen da je predavao informacije libanonskom Hezbollahu o preciznosti raketne vatre za vrijeme jednomjesečnog rata u ljeto 2006. godine, u kome je poginulo 1.200 ljudi u Libanonu, uglavnom civila, i 158 Izraelaca, najviše vojnika.