Žestoke poruke
106

Izraelski ambasador u UN-u nosio žutu zvijezdu: Ovakav UN bi 1944. tražio primirje s nacistima

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Izraelski ambasador u Ujedinjenim narodima (UN) Gilad Erdan zakačio je u ponedjeljak žutu zvijezdu na rever, insistirajući da će je nositi sve dok Vijeće sigurnosti ne osudi napad Hamasa na Izrael.

Zamjerio je sudionicima skupa da su zaboravili zašto je UN osnovan prije gotovo 80 godina i podsjetio na stradanja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

"Kada su jevrejske bebe spaljivane u Auschwitzu, svijet je šutio, a danas su židovske bebe spaljivane u Be'eri i gradovima na jugu od strane nacističkog Hamasa i svijet opet šuti", kazao je Erdan.

Dodao je da će nositi žutu zvijezdu dok Vijeće sigurnosti ne osudi Hamas.

"Nosit ću žutu oznaku sve dok nacistički Hamas ne bude eliminiran i dok Vijeće sigurnosti ne prestane šutjeti i osudi masakr. Neki od vas nisu ništa naučili u posljednjih osamdeset godina! Neki od vas su zaboravili zašto su Ujedinjeni narodi osnovana. Pa ću podsjetiti. Od danas, svaki put kad me pogledaš sjetit ćeš se", istakao je Erdan.

Napad Hamasa je usporedio s Holokaustom i stradanjem Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

"Kada su moj djed i njegova djeca poslani u Auschwitz, svijet je šutio. Kada su njegova žena i njihovo sedmero djece poslani u plinske komore, svijet je šutio. Kada su njihova tijela spaljena zajedno s milionima židovskih beba, svijet je bio tih", rekao je Erdan.

Kazao je da bi trenutni sastav UN-a 1944. tražio primirje s nacistima.

"Da se ovo vijeće sastalo u junu 1944., bavilo bi se količinom goriva koje su imali nacisti i velikim brojem poginulih koje je Njemačka imala u usporedbi s Britanijom. Pozvali biste na prekid vatre čak i prije nego što su Rusi zauzeli Staljingrad. Vi biste tražili prekid vatre", istakao je Erdan.

Vrhovnog vođu Irana Ajatolaha Ali Khameneia je u nastavku izlaganja usporedio s liderom nacističke Njemačke Adolfom Hitlerom.

"Međutim, Ismail Haniyeh, vođa Hamasa, nije Adolf Hitler. On nije Fuehrer. On nije vođa ovog kulta smrti, koji želi vladati svijetom. Tu ulogu ima vrhovni vođa Irana, krvoločni ajatolah Khamenei. Hitlerov Treći Reich želio je stvoriti carstvo koje se proteže na kontinentima, baš kao što Khamenei zamišlja svoju radikalnu šiitsku hegemoniju koja obuhvaća regiju i šire. Režim ajatolaha je nacistički režim našeg vremena, a njihova vojska uključuje Hamas, palestinski islamski džihad, Hezbollah, Hute, IRGC i druge džihadiste. Umjesto da viču 'Sieg Heil!' ovi radikalni nacistički islamisti viču: 'Smrt Izraelu! Smrt Americi! Smrt Engleskoj!", kazao je Erdan.