Svijet
0

Izraelska vojska uhapsila 64 ministra i zvaničnika Hamasa

FENA
Izraelska vojska je u noći sa srijede na četvrtak na Zapadnoj obali uhapsila 64 osobe, među kojima ministre, poslanike i druge zvaničnike Hamasa, te nastavila veliku operaciju u pojasu Gaze, izjavio je jedan vojni zvaničnik.

"Ova mjera je poduzeta jer je dokazano da je Hamas umiješan u terorizam, kao što je napad na vojni položaj, kada su ubijena dva naša vojnika, a jedan otet", dodao je ovaj zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

"Nismo imali drugog izbora da bismo odbranili izraelsko stanovništvo", kazao je zvaničnik. On je dodao kako Izrael ne namjerava koristiti kadrove Hamasa kao "monetu za potkusurivanje" s ciljem oslobađanja izraelskog vojnika kojeg su u nedjelju oteli palestinski aktivisti iz vojnog ogranka Hamasa.

Hapšenja su izvedena u Ramallahu, Hebronu, Dženinu i istočnom Jerusalemu, saopćili su izraelski vojni izvori.

Neki od ministara su uhapšeni u jednom hotelu u Ramallahu gdje su smješteni jer ne žive u tom sektoru, izjavio je jedan zvaničnik sigurnosti, koji je naglasio da su uhapšene osobe izvedene iz hotela svezanih ruku i s kapuljačama na glavama.

Izrael je pokrenuo "otvoreni rat" protiv palestinske vlade Hamasa kako bi je uništio, izjavio je agenciji AFP potpredsjednik parlamenta Ahmed Bahar i pozvao "svijet, UN, EU, arapske zemlje i organizacije za ljudska prava" da interveniraju.

U utorak je izraelski ministra Binyamin Ben Eliezer upozorio da je Izrael u stanju oteti "polovicu palestinske vlade", u znaku odmazde za otmicu jednog od svojih vojnika.

Premijer Ehud Olmert je izjavio kako je odlučan da "koristi ekstremne načine da oslobodi vojnika i isključio pregovore o razmjeni vojnika i palestinskih zatvorenika u Izraelu, kao što su zahtijevale naoružane palestinske grupe.