Prekinuto primirje
0

Izraelska vojska uhapsila 120 Palestinaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski vojnici uhapsili su danas 120 članova Hamasa na jugu Zapadne obale samo nekoliko sati nakon što je s druge palestinske teritorije ta islamistička organizacija ispalila rakete na Izrael, saopćili su palestinski sigurnosni izvori.

Precizirali su da je hapšenje počelo još prije zore nakon što je vojno krilo Hamasa Izadin al Kasam prekinulo primirje koje je bilo na snazi od aprila, prenose agencije.

Hamasovci su preuzeli odgovornost za napade, navodeći da su ispalili četiri rakete na izraelski grad Ofakim, lakše povrijedivši dvoje djece. To je prvi takav napad za koji je ova organizacija preuzela odgovornost poslije više mjeseci, a dogodio se u trenutku pojačane napetosti u i okolini pojasa Gaze.

Rano jutros uhapšen je između ostalih poslanik Mohamed Motlak Abu Jheiša. Hapšenje je naišlo na otpor mladih Palestinaca koji su bacali kamenice na vojnike, a oni su ih rastjerivali gumenim mecima, povrijedivši jednog mladića.

Izraelska vojska nije odmah komentirala hapšenja koja su uslijedila poslije pojačanog nasilja na granici Izraela i pojasa Gaze i raketiranja južne izraelske teritorije te osvetničkih izraelskih vazdušnih napada.

Nasilje je eskaliralo nakon serije oružanih napada u četvrtak kraj izraelskog lučkog grada Ejlata, u kojima je ubijeno osmoro Izraelaca.

Od tada je 15 Palestinaca poginulo u izraelskim vazdušnim udarima a u eksploziji jedne rakete iz pojasa Gaze poginuo je jedan Izraelac.