{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izraelska vojska steže obruč oko naseljenih mjesta

F
12.1.2009. u 21:20
0
26
Izraelska vojska steže obruč oko naseljenih mjesta
0
Izraelska vojska steže obruč oko naseljenih mjesta
Foto: Reuters
Sedamnaestog dana ofanzive Izraela na pojas Gaze, izraelske kopnene snage su se danas sasvim približile gusto naseljenim dijelovima te palestinske teritorije, a broj ubijenih Palestinaca raste u sata u sat i već je dostigao 909, dok je bezmalo 3.700 ljudi ranjeno.
Izraelski vojnici se približavaju ne samo gradu Gazi nego i drugim urbanim centrima u pojasu.

Na granici se gomila hiljade izraelskih rezervista, obučenih i spremnih da u pojas uđu u većem broju ako dobiju naredbu.
Za to vrijeme zrakoplovne snage, artiljerija i borbeni brodovi dejstvuju i samo tokom dana pogođeno je više od 60 meta.

Hamasovci su odgovorili sa više od 30 raketa na jug Izraela, od kojih su neke bile dugometnije i pale dublje u Izrael.

I pored razgovora o prekidu vatre, u kojima je glavni posrednik Egipat, detalji eventualnog dogovora tek treba da se razrade jer svaka strana ima drugačije prioritete.

Predstavnici Hamasa su u Kairu nastavili razgovore započete jučer, dok je zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane bio u Egiptu u petak.

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je ranije danas nadu da će se ofanziva uskoro okončati ali ne dok ne prestane raketiranje južnih izraelskih gradova i sela.

Koordintor UN-a za hitnu humanitarnu pomoć John Holms je u New Yorku oštro kritikovao nasilje zbog kojeg civili toliko pate.

Palestinski bolnički izvori naveli su da su 42 posto ubijenih Palestinca, odnosno skoro njih 400, žene i deca.
Na izraelskoj strani je poginulo 13 ljudi, uključujući troje civila.

Izraelska strana dovodi u sumnju palestinske podatke o žrtvama jer tvrdi da je ubijeno na stotine boraca Hamasa u ofanzivi koja je počela 27. decembra vazdušnim udarima, a 3. januara prerasla u kopnene sukobe.

Holms je također pozvao Izrael da produži svakodnevni prekid vatre, mjeru koja je uvedena u četvrtak na duže od dosadašnjih tri sata, kako bi se isporučilo više humanitarne pomoći, hrane i goriva.

"Mi smo više puta rekli da je jedini način na koji možemo da radimo kako valja cjelodnevni, 24-časovni prekid vatre. Tri sata nije dovoljno jer dok uđemo i odemo negdje, već moramo da izađemo (iz pojasa)", rekao je Holms, naglasivši da, zapravo, nema vremena da se uradi bilo šta korisno.

U međuvremenu se na protestima širom svijeta čuju pozivi da se sukob okonča.

Iako Izrael tvrdi da su meta napada samo naoružane grupe unutar pojasa Gaze, civili su uhvaćeni u unakrsnoj vatri, sudeći po broju mrtvih i ranjenih.

U Izraelu je, međutim, postojala podrška ofanzivi jer se smatralo da se radi o pravednom ratu, imajući u vidu da se izraelska vojska i jevrejski naseljenci povukli iz pojasa Gaze još u leto 2005. godine, a palestinski ektsremisti su nastavili da ispaljuju rakete preko granice, prenio je Tanjug.

Zbog tolikih patnji palestinskih civila raste želja da se ofanziva što prije okonča i da se još više ne pogorša eventualnom trećom fazom, borbom u urbanim centrima, kada bi bilo još više žrtava na obje strane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: