Svijet
16

Izraelska vojska smatra da su društvene mreže sigurnosna prijetnja zemlji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelska vojska smatra da će aplikacija za trenutno slanje poruka WhatsApp u budućnosti predstavljati sigurnosnu prijetnju Izraelu zbog tajnosti informacija, ali i privatnosti vojnikinja.

Izraelski mediji navode da su se od 2012. godine udvostručile tužbe za seksualne prestupe što uključuje i dijeljenje kompromitirajućih fotografija na društvenim mrežama za 35 posto.

Oni navode da je jedan od izraelskih vojnika uz pomoć programa za obradu i uređivanje fotografija stavio lice jedne od djevojaka na golo tijelo druge osobe na osnovu čega je ucjenama prisiljavao djevojku na seksualne odnose.

General Sima Vaknin-Gil smatra da Facebookova aplikacija WhatsApp koja je postala globalno poznata može da predstavlja problem u budućnosti, te predviđa da će korištenje društvenih mreža zahtijevati dovođenje u pitanje zvaničnih standarda tajnosti u Izraelu.

Naime, tokom rata u Gazi izraelski vojnici uhapsili su nekoliko vojnika zbog toga što su putem aplikacija objavili imena žrtava i prije nego što su porodice zvanično obaviještene o tragičnom gubitku.

Pored toga, vojska je kažnjavala i vojnike zbog rasističkih komentara na Facebooku, ali i djevojke koje su objavljivale svoje slike u donjem vešu i vojnim uniformama.

Vojska poručuje da će nastaviti sa nadgledanjem aktivnosti na društvenim mrežama s ciljem utvrđivanja i onemogućavanja kršenja vojnog zakona.