Sramotne poruke
0

Izraelska vojska priznala da je vodila kanal na kojem su dijeljene fotografije masakriranih Palestinaca

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedinica IDF-a za psihološko ratovanje upravljala je neovlaštenim Telegram kanalom pod nazivom “72 Virgins - Uncensored,” priznala je vojska Haaretzu ranije ove sedmice nakon što su novine prošlog mjeseca izvijestile o kanalu.

Jedinica čije su primarne mete strana i za Izrael neprijateljska publika stvorila je i upravljala kanalom već devetog oktobra, ali je novi kanal bio napravljen za izraelsku publiku, kako sada tvrde bez ovlaštenja.

Administratori kanala objavili su eksplicitne sadržaje, uključujući videozapise u kojima se vide tijela ubijenih Palestinaca, popraćene natpisom “Razbijte fantazije terorista”. Također su objavili slike i videa ubistva Palestinaca i snimke Pojasa Gaze, pozivajući svoje pratitelje da podijele sadržaje.

Hareetz je također naveo da je kanal također dijelio ekskluzivne informacije iz istraga IDF-a, u koje je trebao biti navodno upućen samo izraelski odbrambeni establišmen. Haaretz je nadalje primijetio da su operateri kanala koristili niski registar i grub jezik kako bi prikrili podrijetlo kanala.

To se može ilustrirati kroz naslove kao što je "Istrebljenje žohara... istrebljenje Hamasovih štakora... Podijelite ovu ljepotu", koji prate fotografije zarobljenih stanovnika Gaze i tijela ubijenih Palestinaca.

U dodatnom videu, u kojem se vidi vojnik kako navodno umače svoje metke u mast, tekst je glasio: “Kakav čovjek!!!!! Maže svoje metke salom. Nećete dobiti svoje djevice.”

Drugačija snimka, koja prikazuje izraelski automobil koji vozi preko tijela ubijenih, popraćena je uz komentat “Vrlo dobro, Gershon!!! Pregazi ga, pregazi ga!!!! Je*eš gadove! Spljoštite ih.”

Kanal je prikupio oko 5300 pratitelja i podijelio stotine postova.

Jedinica glasnogovornika IDF-a izjavila je za Haaretz da je nakon istrage "otkriveno da je IDF stranicama upravljala bez ovlaštenja i ovlaštenja. Incident je riješen."