Benjamin Netanyahu
0

Izraelska vojska je "spremna na sve mogućnosti"

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u ponedjeljak na ceremoniji postavljenja Bennyja Gantza za šefa vojnog zapovjedništva da je vojska "spremna na sve mogućnosti" u trenutku kada "potres trese cijeli arapski svijet".

"Potres trese cijeli arapski svijet i veliki dio muslimanskog svijeta, a mi još ne znamo kako će se stvari završiti", izjavio je Netanyahu u toku svečanosti u uredu premijera u Jerusalemu.

"Živimo u eri nestabilnosti", upozorio je on nakon što je u petak, poslije 18-dnevnih pobuna, svrgnut egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

"Spremni smo na sve mogućnosti jer znamo da se naša egzistencija i naša sposobnost da ubijedimo susjede da žive u miru s nama temelje na izraelskoj vojsci", naglasio je premijer.

"Mi smo jaki jer je jaka naša vojska", kazao je on.

"Što se tiče terorističkih napada i ratne prijetnje vojska će znati da se prilagodi i da ojača kako bi se suočila s današnjim i sutrašnjim izazovima", izjavio je general Gantz.

Najveći američki vojni zvaničnik admiral Mike Mullen, šef međuarmijskog zapovjedništva, koji je u posjeti regionu, prisustvovao je svečanosti.

General Gantz, 51-godišnji padobranac, dolazi na čelo najmoćnije vojske u regionu u trenutku kada je strateška raspodjela poremećena nakon Mubarakovog pada.

Postao je zapovjednik elitne zračne jedinice Shaldag 1989. godine, a zatim 1994. godine zapovjednik centralne vojne regije koja pokriva okupiranu Zapadnu obalu.

Postao je zapovjednik Sjeverne vojne regije koja graniči sa Sirijom i Libanom 2002. godine, zatim zapovjednik kopnenih snaga 2005, a vojni ataše u SAD-u 2007. godine. U julu 2009. godine je pozvan u Izrael da obavlja dužnost pomoćnika zapovjednika glavnog štaba.