Svijet
0

Izraelska vojska digla u zrak tunel na granici s Gazom

FENA
Izraelski vojnici digli su u ponedjeljak u zrak tunel kroz koji su se palestinski ekstremisti ubacili u nedjelju ujutro u Izrael i napali vojnu nadzornu tačku.

Dva vojnika su poginula u tome napadu, a treći je zarobljen. Tri palestinska napadača su ubijena u kasnijoj razmjeni vatre, prenijele su agencije.

Vojnici su u pratnji tenkova u ponedjeljak ujutro ušli 500 metara duboko u palestinsku teritoriju da unište ulaz u tunel, koji je navodno bio dugačak 800 metara. Vjeruje se da je taj podzemni prolaz prokopavan nekoliko sedmica, što znači da je napad na izraelsko vojno uporište pokraj granice brižljivo planiran.

Načelnik izraelskog generalštaba Dan Halutz imenovao je komisiju za istragu napada, zatraživši da do 10. jula objavi rezultate.

Izraelske odbrambenne snage su upozorene da palestinski ekstremisti planiraju oteti vojnike na granici s pojasom Gaze i ubaciti se kroz tunel u Izrael. Ta upozorenja su, kako tvrdi sigurnosna služba Shin Bet, bila vrlo specifična, i pisana i verbalna. Za sada nije jasno zašto ih vojska nije ozbiljno shvatila.

Izraelski zvaničnici su u međuvremenu saopćili da palestinsku vladu, predvođenu radikalnim Hamasom, smatraju odgovornom za sigurnost otetog vojnika i kako očekuju od palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da osigura njegov povratak.