Svijet
0

Izraelska vlada danas prihvata sporazum o primirju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska vlada sastala se u nedjelju kako bi odobrila UN-ov plan o prekidu vatre uprkos raširenim brigama među Izraelcima oko postizanja primirja s Hezbollahovim gerilcima koji nisu slomljeni i nanijeli su teške gubitke izraelskoj vojsci.

Sjednica je došla u vrijeme dok 30.000 izraelskih vojnika vode teške borbe s Hezbollahovim gerilcima u izraelskom pokušaju u posljednji tren da prodre dublje u Libanon, i dan nakon što su 24 izraelska vojnika ubijena u najvećem broju izraelskih žrtava u mjesec dana dugom ratu.

Izraelski borbeni avioni bombardovali su mete širom Libana u nedjelju, ubivši najmanje pet ljudi, dok su Hezbollahovi gerilci ispaljivali rakete na sjeverni Izrael, ubivši jednu osobu i ranivši najmanje sedam.

Primirje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak u osam sati ujutro po bejrutskom vremenu. Oko 15.000 libanskih vojnika i isti broj UN-ovih snaga trebali bi se razmjestiti u narednim danima u južnom Libanonu i stvoriti tampon zonu između granice s Izreaelom i rijeke Litani.

Libandska vlada odobrila je sporazum u subotu, a Hezbollahov lider Hassan Nasrallah nagovijestio je njegovo prihvatanje istovremeno upozoravajući "kako rat još nije okončan".

Mogućnost novih sukoba nakon prekida vatre je velika. Izraelski vojnici će ostati u Libanonu do razmještanja libanskih vojnika, a izraelski prodor tokom vikenda ka rijeci Litani, oko 25 km od granice, znači da će brojni Hezbollahovi borci ostati iza izraelskih linija. Izrael je saopćio kako se nada da će libanski vojnici brzo početi s razmještajem, u roku od sedmicu ili dvije.

Izraelski ministar trgovine Isaac Herzog izjavio je da će vlada odobriti prekid vatre.

"Smatramo rezoluciju Vijeća sigurnosti povoljnom. Planiramo odobriti rezoluciju i krenuti ka ostvarenju primirja do sutra ujutro", izjavio je on za Associated Press uoči nedjeljnog sastanka vlade.

Premijer Ehud Olmert poručio je ministrima da se sastao s porodicama dvojice izraelskih vojnika čije je zarobljavanje 12. jula od Hezbollaha isprovociralo rat, i izjavio je kako se nada da će biti oslobođeni. UN-ov plan o primirju, međutim, ne povezuje prekid vatre s oslobađanjem vojnika.

Zamjenik premijera Shimon Peres izjavio je kako, iako Izrael mnora naučiti lekcije iz rata, "po mom mišljenju, mi smo izašli iz ovoga uzdignute glave, kako politički, tako i vojno".

Vjerovatno usvajanje primirja došlo je u jeku raširenih pogrešnih predodžbi u Izraelu oko njegovih odredbi. Sporazum se smatra najboljim koji se može postići s Hezbollahom, a neki smatraju da je Izrael- nespodsoban da slomi gerilce - izgubio.

Vojni eksperti i komentatori tvrde da se ni na libansku vojsku ni na UN-ove snage ne može računati da će obuzdati Hezbollah ili prisiliti gerilce koje snabdijeva Iran da se razoružaju.

Sporazumom se kupuje period zatišja i priprema se region za idući rat, tvrde kritičari. Ovo primirje bit će "time-out do sljedećeg sukoba, a možda neće čak ni to", piše komentator Nahum Barnea u izraelskim dnevnim novinama Yediot Ahronot.

Zasjedanje vlade zasijenjeno je rastućim brojem izraelskih žrtava. U subotu su ubijena 24 vojnika a najmanje 73 je ranjeno.

Izgleda da se Hezbollah bori žešče nego ikada. Gerilci su oborili izraelski helikopter po prvi put u ratu, ubivši četiri člana posade. Ostali vojnici ubijeni su Hezbollahovim antitenkovskim projektilima. Vojska je saopćila kako je ubila više od 50 Hezbollahovih boraca.

Nasilje je odnijelo više od 900 života; najmanje 763 u Libanonu - od kojih su većina civili - i 147 Izraelaca, među kojima i 109 vojnika. U subotu je 19 libanskih civila ubijeno u izraelskim zračnim udarima, od kojih je jedan uništio autoput u blizini posljednjeg otvorenog graničnog prelaza sa Sirijom.