Svijet
0

Izraelska štampa: Izrael je u ratu

FENA
"Rat", "Objava rata", naslovi su izraelske štampe u četvrtak, posebno dva najveća dnevna lista, Yediota Aharonota i Maariva, koji smatraju da je izbio novi sukob.

"Međutim, ovoga puta moramo ići dokraja", piše neovisni dnevni list Maariv.

"Izrael ne smije ustuknuti. Došao je trenutak za Ehuda Olmerta da bude uporan, radi se o testu koji mora uspjeti", smatra ovaj dnevni list.

Istim tonom, na stranama najtiražnijeg izraelskog dnevnog lista, Yediot Aharonot smatra da odgovor Izraela mora biti "odlučan".

"Sve što je vezano s Hezbollahom, izbliza ili izdaleka, mora biti napadnuto, glavni štabovi, kampovi za obuku, konvoji, uredi, skladišta", insistira dnevni list.

Prema njemu, "izraelska vojska mora nanijeti štetu libanskim ekonomskim interesima".

Na terenu, ona je u četvrtak zavela opću blokadu Libanu, nakon što je bombardirala aerodrom u Bejrutu, dok je ratna mornarica izraelske države prodrla do libanskih teritorijalnih voda.

"Izraelsko javno mnijenje je umorno od neuspjelih vojnih operacija i slabosti političara", zaključuje Yediot Aharonot.

Liberalni list Haaretz upozorava na "recidive" libanskog rata, koji je Izrael vodio 1982. i 1985,, praćen okupacijom južnog Libana okončanoj 2000.

"Izrael je u ratu na palestinskim teritorijama i s Hezbollahom. Njegova odbrambena snaga mora biti ponovo uspostavljena jer su otmice oslabile taj potencijal", piše dnevni list.

Štampa u cjelini kritikuje vojsku što je iznenađena otmicama vojnika, scenarij koji je trebao biti bolje razrađen, posebno unutar vojnih obavještajnih službi.