Svijet
0

Izraelska ratna mornarica bombardira jug Libana

FENA
Izraelska ratna mornarica bombardirala je u srijedu poslijepodne glavnu prometnicu koja jug Libana povezuje s ostatkom zemlje, objavila je libanska policija.

Cesta koja povezuje mjesta Hajje i Maamariye, u dolini Sad'da, 40 km od Bejruta, onesposobljena je za promet topovskim hicima s izraelskih brodova.

To je prva intervencija izraelske ratne mornarice, čiji su brodovi uočeni nasuprot obale kod Tyra, 80 km južno od Bejruta, do koje je došlo nakon više od deset borbenih naleta izraelske ratne avijacije protiv ciljeva na jugu Libana, među kojima i na jednu električnu centralu, precizirano je iz istog izvora.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Dva libanska civila su ubijena a sedam osoba je ranjeno, među kojima i jedan libanski vojnik, u izraelskom bombardiranju, prema privremenom izvještaju policije.

Ofanziva izraelskih zračnih, kopnenih a sada i pomorskih snaga na jug Libana uslijedila je kao odmazda za jutrošnji napad gerilaca šiitskog Hezbolaha u pograničnom području s Izraelom, u kojem su zarobljena dva izraelska vojnika.