Svijet
0

Izraelska policija ispitala premijera Olmerta

FENA
Izraelska policija ispitivala je danas premijera Ehuda Olmerta zbog navodnog pokušaja namještanja ponuda tokom prodaje banke, što je samo jedan od niza skandala koji se vezuju uz izraelskog premijera.

Olmert je bio izraelski ministar finansija tokom privatizacije druge najveće izraelske banke Bank Leumi 2005. godine. Policija sumnja kako je tada pokušao izmijeniti uvjete prodaje banke u korist svoga prijatelja, australijskog biznismena Franka Louija, mada on na kraju nije ni učestvovao na tenderu.

Olmert opovrgava sve sumnje policije. Premijer je pod istragom i zbog navoda da je po znatno nižoj cijeni od tržišne kupio stan u Jerusalemu 2004. godine, ubrzo nakon što je prestao biti tamošnji gradonačelnik. Sumnja se da je Olmert platio kuću 325.000 dolara manje.

Pretpostavlja se, međutim, da će biti teško dokazati Olmertovu krivicu, jer je Loui odustao od učešća na tenderu, a izgleda nema dokaza da je Olmert išta primio od njega.

Međutim, Olmert može biti optužen da je iznevjerio povjerenje jer se radilo o očitom sukobu interesa. Njegove pristalice tvrde da je to bila jedna od najuspješnijih privatizacija u Izraelu, koja je dovela do rekordne prodaje državnog vlasništva.

Ovi slučajevi - koje je Olemrt odbacio kao neutemeljene - pokrenuli su pitanja o političkoj budućnosti premijera, dok on istovremeno pokušava nastaviti mirovne pregovore s Palestincima.

Ove sedmice izraelski premijer je odgodio dvodnevne obaveze kako bi danas i u četvrtak mogao odgovarati na pitanja istražitelja. Izraelska policija je već u maju u Australiji ispitivala Olmertovog prijatelja, biznismena.

Olmert je, zapravo, posljednja osoba koja će biti ispitana u vezi s tim slučajem. Poslije toga bit će odlučeno da li da se preporuči podizanje optužnice.

Olmert je važio za jednog od najuspješnijih izraelskih političara kada je postao premijer u proljeće prošle godine. On se, međutim, suočio s oštrim kritikama javnosti zbog lošeg vođenja prošlogodišnjeg rata protiv libanskog Hezbolaha, u kome nisu postignuti ciljevi Izraela, kao i optužbama za korupciju, pa je njegova popularnost veoma opala.