Svijet
0

Izraelska avijacija nadlijetala libanski jug

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šest izraelskih lovaca nadlijetalo je u srijedu nisko jug Libana i probilo zvučni zid iznad lučkog grada Tyra, izjavio je jedan zvaničnik libanske sigurnosti.

"Nadlijetanje je trajalo više od jednog sata, a avioni su u dva navrata probili zvučni zid iznad Tyra", izjavio je agenciji AFP zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Stanovnici koji su obavljali kupovinu na pijaci u centru grada pobjegli su u panici.

Neki su izašli na ulice i nervozno gledali u nebo, jer je dvije godine prije uništen libanski jug u sukobu između Izraela i libanskog šiitskog Hezbollaha.

Posljednjih sedmica se vodi rat riječima i prijetnjama između Izraela i Hezbollaha. Vođa šiitskog pokreta Hassan Nasrallah prijeti da će uništiti izraelsku državu u slučaju novih sukoba, a Izrael prijeti da će napasti libanske civilne objekte.

Izraelska nadlijetanja Libana predstavljaju kršenje rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a kojom je u augustu 2006. godine okončan 34-dnevni rat između Izraela i Hezbollaha.

UN je u više navrata zahtijevao od Izraela da prestane s nadlijetanjima. UN smatra da ta nadlijetanja umanjuju kredibilitet Privremenih snaga UN-a u Libanu (UNIFIL) raspoređenih na jugu, na granci s Izraelom.