Šokantni snimci na Facebooku
0

FOTO / Izraelka ponosno pozirala uz palestinske zarobljenike

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na Facebook-profilu Eden Aberjil pojavile su se šokantne fotografije nje - bivše pripadnice izraelske vojske kako smješkajući se pozira ispred palestinskih zarobljenika kojima su svezane ruke i nose povez preko očiju.

Izraelski portali i blogovi prikazali su dvije fotografije ove žene, a na jednoj se vidi kako gleda u zarobljenog muškarca koji sjedi naslonjen na betonski zid.

Ovo nije prvi slučaj da su izraelski vojnici objavili na Facebooku ili YouTubeu slične snimke. Na jednoj je zabilježeno kako plešu uz koreografiju dok patroliraju gradom Hebronom na Zapadnoj obali, podsjeća AP.

Ipak, nove fotografije izazvale su oštre reakcije i zgražavanje. Glasnogovornik palestinskih vlasti Ghassan Khatib osudio ih je i rekao da ukazuju na to kako 43-godišnja izraelska okupacija utječe na same Izraelce.

"Ovo vam pokazuje mentalitet okupatora", rekao je Khatib. "Ponosni su što ponižavaju Palestince. Okupacija je nepravedna, nemoralna i, baš kao što to ove fotografije pokazuju, iskvarena."

Izraelski vojni vrh također je kritikovao mladu ženu, a mediji i blogeri su otkrili da je riječ o Eden Aberhil iz grada Ashdoda na jugu zemlje. Njen identitet nije oficijelno potvrđen.

Foto: AP
Foto: AP
Ne zna se može li vojska kazniti Aberhilovu, s obzirom da je odslužila obavezni vojni rok, ali je jasno da su ovakvi slučajevi predmet ismijavanja i da su jako česti, a to se može zaključiti iz komentara koje su ispod samih fotografija ostavljali prijatelji i poznanici vojnikinje, poput: "Tako si najviše seksi", "Pitam se ima li njega na Facebooku? Moram ga tagovati na fotografiji" i slično.

Ovi snimci podsjetnik su na slučajeve snimljene 2003. godine, kada su američki vojnici u iračkom zatvoru Abu Ghraib ponižavali, skidali i prestravljivali iračke zatvorenike i takve ih fotografisali. Nakon što su snimci otkriveni, neki od vojnika završili su u zatvoru.