Svijet
0

Izraelci upali na jug pojasa Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska pješadijska jedinica, potpomognuta oklopnim vozilima, upala je u petak ujutro na jug Pojasa Gaze, izjavili su očevici. Jedan vojni glasnogovornik je potvrdio upad navodeći da "jedinica djeluje u blizini granice" protiv naoružanih grupa umiješanih u antiizraelske napade.

Prema izjavama očevidaca, izraelske snage su otvorile vatru na jednu grupu palestinskih boraca koji su ispalili raketu u pravcu izraelskog teritorija. O žrtvama nisu govorili.

Zategnutost između Izraela i radikalnoga islamističkog Hamasa, koji je u junu preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, pobijedivši snage umjerenijeg Fataha, porasla je u posljednjih nekoliko dana.

U četvrtak su izraelske zrakoplovne snage ispalile raketu na jedno vozilo u izbjegličkom logoru Jabalija, ranivši dvojicu pripadnika Islamskog džihada.

Izraelska vojska je saopćila da je pogođena grupa ekstremista koji su krenuli da raketiraju južni Izrael. Oni su izgleda uspjeli izaći iz vozila koje je u eksploziji rakete pretvoreno u olupinu.

Islamski džihad je uz Narodne komitete otpora (NKO) preuzeo odgovornost za raketni napad u utorak na vojnu bazu na jugu Izraela, u kome je ranjeno 69 vojnika.