Pojas Gaze
52

Izraelci tvrde da su Palestinci zakopali tijela koja su pronađena u masovnim grobnicama

A. L.
Ambasada Izraela u Genevi večeras je saopćila da tijela otkrivena u masovnoj grobnici u Pojasu Gaze nisu pokopali izraelski vojnici, nego Palestinci.
"Tvrdnja da su Izraelske odbrambene snage (IDF) pokopale palestinska tijela je neutemeljena", navela je Ambasada Izraela.

Kako su dodali, izraelski vojnici su samo pregledali tijela u grobnici u potrazi za izraelskim taocima, "dostojanstvo mrtvih je poštovano, a tijela Palestinaca vraćena su na isto mjesto".

"Pregled je izveden pažljivo i isključivo na mjestima gdje su obavještajne informacije ukazale na moguću prisutnost talaca", saopćeno je.

Palestinski tim civilne odbrane u Gazi saopćio je u ponedjeljak da je blizu bolnice Naser u gradu Kan Junisu na jugu Gaze otkrivena masovna grobnica s 283 tijela.

Prema uredu UN-ovog visokog predstavnika za ljudska prava Volkera Türka, koji se pozvao na civilnu odbranu, neka su tijela imala vezane ruke.

Türk je u utorak rekao da je "užasnut" izvještajima o otkriću masovnih grobnica u blizini bolnica u Gazi i pozvao na nezavisnu istragu uzroka smrti.

Također je bilo izvještaja o tijelima pronađenim u kompleksu bolnice Al Šifa u gradu Gazi.

Prema međunarodnom zakonu, bolnice imaju pravo na posebnu zaštitu.

Türk je također istaknuo da je "namjerno ubijanje civila, zatvorenika i drugih osoba koje su izvan borbe ratni zločin".