Svjetske agencije
0

'Izraelci su 1,5 km od središta grada Gaze'

FENA
Izraelske kopnene snage prodrle su tenkovima i pješadijom u četvrtak dublje u grad Gazu, približivši se središtu grada na samo 1,5 km, kazali su stanovnici grada, prenose svjetske novinske agencije.

Izraelska vojska je "vrlo blizu" zgradi Islamskog sveučilišta i zgradi sjedišta UN-a u središtu Gaze, izvijestio je novinar agencije dpa. Izraelska pješadija, uz podršku tenkova, koncentrirana je u četvrti Tel el-Hawa koja se nalazi južno od središta grada. Trenutno se vode teške borbe s lokalnim borcima Hamasa.

Stanovnici Tel el-Hawe jako su preplašeni zbog razvoja događaja, skrivaju se u svojim kućama, pozivajući međunarodne humanitarne organizacije da ih evakuiraju. Neki su odlučili pobjeći pred sukobima.

Agencija DPA prenosi kako vozila hitne pomoći ne mogu stići do ranjenih zbog silovitih sukoba te ističe kako je riječ o najžešćim sukobima od početka izraelske ofenzive 27. decembra.

"Ovo je strašno", rekla je za Reuters jedna uplašena žena, žustro napuštajući četvrt s malim djetetom u naručju i još dvoje manje djece koja su trčala uz nju. "Uzeli smo putovnice i novac. Moramo sa sobom imati nekakve dokumente u slučaju da poginemo. Hamas može proglasiti pobjedu ako želi, ali mi samo želimo da ovo krvoproliće prestane", rekla je.

Visoki zapadni diplomat izjavio je kako mu se čini da Izraelci pokušavaju iskoristiti zadnje trenutke prije mogućeg proglašenja primirja. "To je uobičajena izraelska strategija", rekao je.

U eksploziji koja je odjeknula u poslovnom neboderu u središtu Gaze, u kojemu je smješteno i u dopisništvo Reutersa te još nekoliko medijskih kuća, ranjen je novinar koji radi za televiziju Abu Dhabi.

Novinari Reutersa, čiji se ured nalazi na 12. katu jedne zgrade, izvijestili su kako je izraelska raketa ili granata pogodila 13. kat. Svi su Reutersovi dopisnici evakuirani.

U tome su neboderu osim agencije Reuters smješteni i uredi televizijskih kuća Fox, Sky i RTL, te arapskih kuća kao što su Al-Arabiya i MBC.

Glavna UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u četvrtak je izvijestila kako će ponovno privremeno prekinuti aktivnosti u Pojasu Gaze pošto su izraelske granate pogodile njezin kompleks u središtu grada Gaze, pri čemu je troje zaposlenika te humanitarne agencije ranjeno, a izgorjelo je "nekoliko stotina tona" humanitarne pomoći.

"Odlučili smo privremeno prekinuti sve aktivnosti na tom području", rekao je glasnogovornik humanitarne agencije Adnan Abou Hasna. Istodobno se zbog spomenutog izgreda izraelski ministar obrane Ehud Barak ispričao glavnome tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

UNRWA je izvijestila da je njezin kompleks u Gazi, u koji se sklonilo oko 700 Palestinaca, pogođen dvaput, pri čemu su ranjena tri zaposlenika.

"Oštro sam protestirao i od ministra obrane te ministrice vanjskih poslova zatražio cjelovito objašnjenje tog izgreda", rekao je Ban Ki-moon.

"Ministar obrane objasnio mi je da je riječ o teškoj pogrešci koju shvaćaju iznimno ozbiljno. Uvjerio me da će se od sada posebno paziti na UN-ove komplekse i osoblje te da se to neće ponoviti", rekao je glavni tajnik UN-a nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni u Tel Avivu.

Dok izraelska vojna ofenziva u Pojasu Gaze ulazi u treću sedmicu, palestinski izvori nanesenu materijalnu štetu procijenili su na 1,4 milijardi dolara, prenose izraelski mediji u četvrtak.

Prema palestinskim procjenama, u prvih 15 dana izraelske vojne ofanzive u Pojasu Gaze načinjena je velika materijalna šteta.

Između ostaloga, procjenjuje se da je izravna šteta na kućama i stambenim jedinicama 135 milijuna dolara, na infrastrukturi 35 milijuna dolara, dok je 408 milijuna dolara izgubilo palestinsko gospodarstvo, koje je i prije izraelske ofenzive bilo u teškom stanju.

Tokom izraelskih napada u Pojasu Gaze uništene su zgrade, ceste, električni vodovi te ostali dijelovi infrastrukture.

Palestinski ekonomisti procjenjuju da će za ponovnu izgradnju infrastrukture trebati barem pet godina te velika materijalna sredstva. Tokom izraelskih napada, prema palestinskim izvorima, uništeno je 4.000 kuća dok ih je 16.000 oštećeno.

Procjenu nanesene materijalne štete napravilo je pedesetak palestinskih inženjera za potrebe Središnjeg palestinskog ureda za statistiku. Dužnosnici Svjetske banke, međutim, smatraju da je još prerano za procjenu štete.

Izraelska vojska navodi da je od početka ofanzive 27. decembra prošle godine pogodila 2.500 ciljeva povezanih s militantnim pokretom Hamas, uključujući i 250 tunela koje su Hamasovci koristili za krijumčarenje oružja.

Najteža situacija je ipak ona humanitarna, a UN i organizacije za ljudska prava ističu da je humanitarna kriza svakim danom sve teža.

Uz veliki broj civilnih žrtava, u Pojasu Gaze ima i nekoliko desetaka hiljada raseljenih osoba, a velika većina stanovnika ovisi o pomoći u hrani. Veliki dijelovi Pojasa Gaze su bez električne energije, a nezaposlenost je dosegla gotovo 50 posto.

Evropska unija ovih bi dana trebala razgovarati o mogućnosti organiziranja donatorske konferencije za pomoć Palestincima.