WikiLeaks
0

Izraelci primali mito za dozvolu ulaska u Gazu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U američkoj diplomatskoj depeši koju je WikiLeaks objavio u četvrtak navode se riječi američkih zvaničnika da je ključni izraelski granični prelaz za robe koje ulaze u pojas Gaze bio leglo korupcije.

Depeša od 14. juna 2006. godine, koju je u četvrtak objavio norveški dnevni list Aftenposten, navodi da su velike američke kompanije saopćile američkim diplomatama da su prisiljene plaćati velike sume za mito kako bi im robe ušle u pojas Gaze. Nejasno je da li je ta praksa i trenutno aktuelna, prenosi AP.

Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz Izraela.

Dokument citira riječi lokalnog glavnog distributora Coca Cole kako mu je zatraženo da plati više od 3.000 dolara da njegovi kamioni s robom prođu kroz granični prelaz Karni. Taj čelnik naveo je "neidentifikovanog visokorangiranog zvaničnika" na prelazu kao vođu korupcijskog lanca.

"Korupcija se raširila na upravu Karnija i uključivala je logističke kompanije koje su radile kao posrednici za vojne i civilne zvaničnike na terminalu", navodi se u dokumentu.

Čelnik je identifikovan kao Joerg Hartmann, šef distribucije za pojas Gaze. Kompanija nije odmah odgovarala na pozive radi komentara.

U depeši se navodi da su se i druge kompanije, među kojima su Proctor & Gamble, Caterpillar, Philip Morris, Westinghouse, Hewlett-Packard, Motorola, Aramex i Dell, žalile na korupciju na prelazu. Ostalo je nejasno koje su kompanije zapravo platile mito, iako se u dokumentu navodi da su čelnici Caterpillara odbili da plate.

Navodna korupcija desila se godinu dana prije nego što je Hamas zauzeo pojas Gaze, a Izrael je uveo njegovu ekonomsku blokadu. Tada je, ipak, palestinsko-izraelsko nasilje često dovodilo do zatvaranja prelaza.

Hartmann je poručio američkim diplomatama da je vrijednost mita rasla kako je produžavano zatvaranje granice.

Dokument je opisan kao "zajednička depeša" američkog ambasadora u Tel Avivu i američkog generalnog konzula u Jerusalemu, koji su blisko sarađivali s Palestincima. Ambasada nije imala nikakvog trenutnog komentara.