Svijet
0

Izraelci ponovo ušli u pojas Gaze, javljeno o novim žrtvama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelske snage u srijedu su nakratko ponovo ušle u pojas Gaze i sukobile se s palestinskim aktivistima, a dvije osobe su ubijene u pucnjavi, saopćili su medicinski radnici. Javljeno je da su ubijeni visoki palestinski aktivist i jedno dijete.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice okončava turneju po regiji, za koju se nada da će oživjeti mirovne pregovore, javio je BBC.

Izrael je pojačao vojne napade u prošloj sedmici kako bi suzbio raketnu vatru iz Gaze. Više od 100 Palestinaca je ubijeno, a palestinski lideri su prekinuli pregovore.

Govoreći na Zapadnoj obali u utorak, palestinski predsjednik Mahmud Abbas odupro se američkom pritisku da nastavi mirovne pregovore uprkos dešavanjima u Gazi, koja je pod kontrolom radikalnog pokreta Hamas.

"Pozivam izraelsku vladu da zaustavi agresiju, tako da se može stvoriti okoliš neophodan za uspjeh mirovnih pregovora, za njih i za nas, da dođemo na obale mira u 2008.", izjavio je Abbas.

Tokom izraelskog upada u srijedu u grad Khan Younis, jedna beba je poginula od zalutalog metka, a lokalni vođa Islamskog džihada je ubijen, saopćili su zvaničnici palestinskog ministarstva zdravstva.

Rice je pozvala na nastavak mirovnih opregovora što je skorije moguće, tvrdeći kako su oni neophodni da se suprotstavi utjecaju Hamasa.

Ona je također zatražila od Izraela da bude pažljiviji i da ne ubija civile tokom vojnih operacija.

Rice se sastala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u utorak navečer, a u srijedu bi se trebala sastati s ministrima vanjskih poslova i odbrane Tzipi Livni i Ehudom Barakom.