Iako su kompoitora slavili nacisti
0

Izraelci izvode Wagnerovo djelo u Njemačkoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski kamerni orkestar raskinut će s tradicijom i izvodit će djelo Hitlerovog omiljenog kompozitora Richarda Wagnera u Njemačkoj.

Roberto Paternostro dirigovat će klasičnim djelom Siegfriedova idila u utorak na Wagnerovom festivalu u Bayreuthu, javio je BBC.

Rijetkost je da izraelski muzičari izvode djelo tog antisemitskog kompozitora, koga su slavili nacisti.

Paternostro je izjavio da je, iako je Wagnerova ideologija "užasavajuća", njegov cilj da "odvoji čovjeka od njegove umjetnosti".

Nezvaničnu zabranu izvođenja Wagnerovih djela uveo je 1938. godine Palestinski orkestar, sada Izraelska filharmonija, nakon što su nacisti u Njemačkoj počeli napadati Jevreje.

Paternostro je izjavio da je to bio "veoma težak i strm put" ali da "nije bilo momenta kada nisam imao nikakvih sumnji u ovaj projekat".

  • Znam da se ovo u Izraelu ne prihvaća, kazao je Paternostro, koji je Jevrej i čija je majka preživjela holokaust.
  • Brojni ljudi govore mi, međutim, kako je vrijeme da se suočimo s Wagnerom, a posebno mlađa generacija, kazao je.

  • Prerano je za orkestar da izvodi Wagnera u Izraelu i nije imao probe njegovih djela u jevrejskoj državi, dodao je on.

Hitler je bio strastveni obožavalac djela Wagnera, koji je se rodio 1813., a umro 1883. godine, kao i njegovih teorija o njemačkoj rasnoj čistoći.

Nastup Izraelskog kamernog orkestra dio je šireg nastupa povezanog s redovnim godišnjim festivalom Wagnerovih opera u koji je počeo u ponedjeljak u Bayreuthu izvedbom Tannhausera.

U julu 2001. godine, Daniel Barenboim predvodio je njemački orkestar koji je izvodio dio iz Wagnerove opere Tristan und Isolde na redovnom godišnjem Izraelskom festivalu.

Na početku koncerta u Jerusalemu, Izraelac Barenboim poručio je publici da će orkestar izvoditi taj komad i da svako ko mu se protivi može napustiti koncert.

Neki su ljutito protestovali i napustili dvoranu, ali je publika na kraju priredila ovacije orkestru.

U decembru je pijanist Barenboim izjavio novinarima: "Trebali bi jednog dana lišiti Wagnera sve te težine".