Jerusalem
0

FOTO / Izraelci iskopali tunel od Zida plača do džamije Al-Aqse

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski arheolozi završili su rad na kontroverznom tunelu koji se nalazi blizu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, trećeg najsvetijeg mjesta muslimana, poslije Meke i Medine.

Tunel je prvobitno izgrađen u periodu Drugog Solomonovog hrama i služio je kao odvodni tunel. Sada je dug 600 metara i proteže se od arheološkog nalazišta u starom dijelu Jerusalema, odnosno od Zida plača do džamije Al-Aqsa.

"Nakon sedam godina, koliko su izvođeni radovi, očišćen je i posljednji dio 600 metara dugog tunela", kazao je glasnogovornik izraelskog arheološkog zavoda, prenosi AFP.

On je istakao da je koontroverzni projekat "čisto arheološke priorde" i da tunel ne ide ispod Hramske gore, mjesta koje je među muslimanima poznato kao Plemenito svetište i na kojem su bila sagrađena prva dva jerusalemska hrama, a sada se tu nalazi džamija Al-Aqsa.

Muslimani se bune

Tunel vodi do Davidovog grada, arheološkog nalazišta kojim rukovode jevrejski doseljenici. Projekat je započeo 2004. godine i odmah je izazvao brojne kontroverze, ponajprije zbog izvođenja radova u blizini džamije Al-Aqsa.

Palestinci, ali i muslimani širom svijeta, pobunili su se protiv gradnje tunela, ističući da kopanjem tunela prijeti opasnost od rušenja džamije. Također, muslimani su se pobunili i zbog činjenice da je čitav projekat finansirala tvrdokorna naseljenička grupa nazvana ELAD, koja nastoji širiti judaizam u Jerusalemu.

Također, tokom gradnje tunela Palestinci su upozoravali na urušavanje ulica ispod kojih se kopa tunel.

Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom 2010. godine zabilježena je serija kolapsa i urušavanja ulica, zbog čega je bila ugrožena sigurnost stanovnika u četvrti Silwan, kuda prolazi tunel, te u starom dijelu Jerusalema.

Zvanično otvorenje uskoro

Izraelci su se oglušili na sva upozorenja i nastavili s iskopavanjem tunela. Ove sedmice je završen i uskoro će biti otvoren za javnost.

"Tunel je posljednjih godina bio djelimično otvoren za javnost. No, uskoro ćemo ga i zvanično otvoriti", kazao je glasnogovornik arheološkog zavoda.

Trenutno se u tunel može ući samo iz četvrti Silwan, ali se planira da se tokom narednih mjeseci napravi i izlaz iz tunela na drugoj strani.

Građevinski radovi u Starom gradu i oko njega historijski su jedno od najvažnijih pitanja zbog kojih se Izraelci i Palestinci suokobljavaju. Izrael je tokom Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Istočni Jerusalem. Izraelci ga smatraju svojim "vječnim i nedjeljivim gradom".

S druge strane, Palestinci se protive širenju izraelske kontrole i žele da Jerusalem bude njihov glavni grad.