Priznali državnost
73

Izraelce razbjesnila Sanchezova odluka o Palestini: "Saučesnik u podsticanju genocida nad Jevrejima"

V. K.
Yisrael Katz i Pedro Sanchez (Foto: EPA-EFE)
Yisrael Katz i Pedro Sanchez (Foto: EPA-EFE)
Nekoliko minuta nakon što je premijer Španije Pedro Sanchez saopćio kako od danas Španija i zvanično priznaje državnost Palestine, oglasio se i ministar vanjskih poslova Izraela Yisrael Katz.
U obraćanju na društvenoj mreži X, Katz je optužio Sancheza da je saučesnik u podsticanju genocida i ratnih zločina nad jevrejskim narodom.

Osim toga, Katz je u ovoj objavio podijelio i fotografije iranskog ajatolaha Alija Khameneija, lidera Hamasa Yahye Sinwara te potpredsjednice španske vlade Yolande Diaz.

"Oni pozivaju na nestanak Države Izrael i uspostavljanje palestinske islamske terorističke države od rijeke do mora", poručio je Katz.

Podsjetimo, premijer Španije Pedro Sanchez održao je jutros konferenciju za medije na kojoj je saopćio odluku o zvaničnom priznanju Palestine.

"Na današnjem sastanku Vlada Španije će odobriti priznanje Države Palestine. Španija će se tako pridružiti više od 140 zemalja koje već priznaju Palestinu kao državu u svijetu. Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj. Pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir. To nije odluka koja je usmjerena protiv bilo koga", rekao je Sanchez.