Različite valute
66

Izrael: Zaplijenili smo više od milion dolara od Hamasa, bit će deponovan u državnu kasu

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske odbrambene snage (IDF) zaplijenile su više od milion dolara u različitim valutama od ulaska pješadije u Gazu, navodi se u saopćenju objavljenom u nedjelju iz izraelskog ministarstva odbrane.
"Jedinica za uklanjanje plijena Odsjeka za tehnologiju i logistiku IDF-a zaplijenila je pet miliona šekela, koji su zaplijenjeni od početka ulaska pješadije u Gazu, između ostalog u uporištima Hamasa i u kućama traženih osoba, gdje je Hamas bio aktivan", objašnjava se u saopštenju.

U Hamasovim uporištama i rezidencijama u Pojasu Gaze nalazile su se razne valute, uključujući iračke i jordanske dinare, kao i američke dolare. Novac je od tada prebačen u odjel za finansije izraelskog ministarstva odbrane i bit će deponovan u državnu blagajnu, navodi se u saopštenju.

Izrael i mnoge druge zemlje suzbile su, kako kažu, finansiranje terorizma od napada 7. oktobra koje je predvodio Hamas, a zbog kojeg je izbio rat u Gazi.

Podsjetimo, u masovnoj operaciji u više regija 16. novembra, stotine njemačkih policajaca izvršilo je pretres nekoliko udruženja osumnjičenih da podržavaju libanonsku grupu Hezbolah.

Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo također su poduzele "Koordiniranu akciju protiv lidera i finansijera Hamasa", najavljenu 14. novembra, a nakon prethodnih napora protiv Hamasa.