{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izrael zabranio objavljivanje imena vođa jedinica

F
FENA
21.1.2009. u 10:56
0
0
Izrael zabranio objavljivanje imena vođa jedinica
0
Izrael zabranio objavljivanje imena vođa jedinica
Foto: Reuters
Izrael je zabranio objavljivanje imena vođa onih jedinica koje su učestvovale u ofanzivi u Gazi protiv Hamasa, zbog straha da bi mogli biti sudski gonjeni za ratne zločine, objavio je u srijedu vojni izvor.
Ova zabrana odnosi se na imena vojnih zvaničnika, kao i na njihove fotografije, ocjenjuje isti izvor.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je u utorak da se sudski gone odgovorni za izraelsko bombardiranje "koje je u cijelosti neprihvatljivo", a pogodilo je i zgrade UN-a u Gazi.

"Mora biti pokrenuta temeljita sudska istraga, a odgovorni moraju odgovarati pred sudskim instancama", rekao je on tokom posjete Gazi.

Osam izraelskih organizacija za odbranu ljudskih prava također je zatražilo u utorak od glavnog državnog tužitelja otvaranje istrage o ponašanju vojske u Gazi "s obzirom na veličinu šteta nanesenih civilnom stanovništvu".

Izrael prikuplja dokaze da pokaže da su njegovi ciljevi bili jedino vojni i pripisuje Hamasu odgovornost za civilne žrtve, tvrdeći da su palestinske oružane skupine slobodno djelovale u naseljenim zonama Gaze.

Prema hitnim službama u Gazi, više od 1.500 Palestinaca je ubijeno a više od 5.000 je povrijeđeno u toku operaciji od 22 dana, koja je ciljala Hamas. Najmanje 65 posto žrtava su civili, od kojih više od 400 ubijene djece i stotinjak žena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: