Svijet
0

Izrael večeras obilježava Dan holokausta

FENA
Izrael se danas priprema da obilježi Dan sjećanja na mučenike i heroje holokausta, u kome je za vreme Drugog svjetskog rata, ubijeno šest miliona Jevreja. Godišnja državna ceremonija počinje večeras u Memorijalnom centru holokausta Jad vašem u Jerusalimu.

Ceremoniju, kojoj će prisustvovati izraelski premijer Ehud Olmert i v.d. predsjednika Izraela Dalija Icik i mnogobrojni visoki zvaničnici i ambasadori stranih zemalja, će uživo prenositi izraelska televizija i radio.

Uprava Jad Vašema tvrdi da će ove godine prvi put jedan strani ambasador namjerno bojktirati komemoraciju. To je ambasador Vatikana u Svetoj zemlji, nadbiskup Antonio Franko, zbog, kako je najavio, nakon nesporazuma oko uloge pape Pija XII (1939.-1958.) u Drugom svetskom ratu i njegovog ćutanja uprkos masovnom ubistvu Jevreja.

Ambasador Vatikana se žalio Muzeju holokausta što je u njemu italijanski papa prikazan kao neko ko se oglušio o patnje Jevreja. Uprava zato apeluje na papskog nuncija da još jednom preispita da li želi da iskoristi holokaust i njegove žrtve na taj način.

Liga za borbu protiv kleveta, čije je sjedište u Njujorku, je odluku vatikanskog amabasadora ocjenila "nedgovorajućom i uvredljivom", ponovivši raniji poziv Vatikanu da otvori ratne arhive kako bi konačno bile objelodanjene činjenice o akcijama Pija XII.

Ovogodišnja komemoracija se održava i poslije tvrdnji iranskog predsednika Mahmud Ahmedinežada kako je holokaust mit i njegovih poziva na brisanje jevrejske države sa mape svijeta.

Naslovna tema komemoracije je - Biti svjedok. Na ceremoniji će preživjeli u holokaustu zapaliti šest baklji u znak sjećanja na žrtve, a glavni rabini Izraela će recitirati kadiš - tradicinalnu jevrejsku molitvu za mrtve.