Svijet
0

Izrael uveo ekonomske sankcije Iranu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izraelska vlada odobrila je danas ekonomske sankcije protiv Irana i kompanija koje trguju sa tom zemljom, čime se svrstala među zemlje koje primjenjuju takve mjere želeći prisiliti iranske vlasti da obustave svoj nuklearni program.

"Ti koraci uključuju seriju administrativnih i regulacionih mjera koje će staviti Izrael u prvi plan u nametanju sankcija Iranu", navedeno je u saopćenju vlade Izraela.

Da bi se mjere primjenile nije potrebno odobrenje izraelskog parlamenta. Ove mjere su donesene nakon što je u martu utvrđeno da, uprkos pozovima na oštru međunarodnu akciju protiv Irana, postojeći zakon u Izraelu nije u saglasnosti sa državnom politikom, prenose agencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je da su preporuke komiteta koji je to utvrdio važan korak u borbi protiv iranskog nuklearnog programa za koji Izrael tvrdi da teži proizvodnji atomske bombe, što Iran negira.

"Te preporuke osiguravaju da Izrael stane uz druge zemlje u sankcijama protiv Irana, kako bi naveo iranski režim da odustane od svojih planova da razvije nuklearno oružje", kazao je Netanyahu na sjednici vlade.

Sankcije su postale aktuelne u posljednjih nekoliko mjeseci nakon što je objelodanjeno da jedna istaknuta izraelska kompanija nelegalno trguje sa Teheranom.

Izraelska kompanija Ofer Brothers Group, koja se bavi međunarodnim brodskim transportom, podvrgnuta je istrazi nakon što ju je Washington u maju stavio na crnu listu zbog navodnog poslovanja s Iranom.

Američki State Department je naveo da su ta kompanija i s njom povezana firma Tanker Pacific, sa sjedištem u Singapuru, bile umiješane u prodaju jednog tankera iranskoj firmi u septembru prošle godine.

Ofer Brothers Group je to negirala, kazavši da nema veze sa Tanker Pacificom. Međutim, optužbe su izazvale buru reagovanja u Izraelu koji je više puta pozvao na oštrije međunarodne sankcije protiv svog najljućeg neprijatelja Irana.

Netrpeljivost između dvije zemlje porasla je naročito otkako je iranski predsjednik Mahmoud Aahmadinejad pozvao na brisanje jevrejske države s karte svijeta.