Svijet
0

Izrael uskratio ulaz UN-ovom istražitelju za ljudska prava

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izrael je uskratio ulaz posebnom UN-ovom istražitelju za ljudska prava koji je namjeravao posjetiti Palestinske teritorije kako bi dokumentirao stanje ljudskih prava, rekli su izraelski i dužnosnici UN-a.

Policija je na granici spriječila Richarda Falka, posebnog UN-ovog izvjestitelja o izraelskim postupcima na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, da uđe u Izrael kada je u nedjelju doputovao u zračnu luku Ben Gurion kod Tel Aviva, objavile su agencije.

Falk je Izrael razljutio komentarima u kojima je akcije njegovih snaga u Pojasu Gaze uspoređivao s onima nacista tokom rata u Evropi. U ponedjeljak je zrakoplovom vraćen u Ženevu.

Dužnosnici UN-a su rekli da je Falk, koji je Židov, zadužen za pripremu izvješća o kršenju ljudskih prava na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

U New Yorku je glasnogovornica UN-a Michele Montas rekla da glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon "žali što je g. Falku uskraćen ulaz i traži od izraelskih vlasti da u potpunosti surađuju u posebnim procedurama UN-ovog Vijeća za ljudska prava", izvijestila je agencija Reuters.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je reklo da Falk "nije dobrodošao u Izraelu". Ministarstvo je u svojoj izjavi reklo da Falkova posjeta nije usuglašena i nema dozvolu države te je stoga vraćen s granice, prenosi agencija DPA.