Svijet
0

Izrael upozorio na mogući napad Al-Qaide u Indiji

FENA
Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je upozorilo na mogući napad Al-Qaide u indijskome turističkom mjestu Goa, popularnoj destinaciji izraelskih turista.

U saopćenju ministarstva upozorava se na "konkretnu prijetnju" od napada Al-Qaide u tome području u narednih nekoliko sedmica.

Sada je vrhunac turističke sezone u Goi, bivšoj portugalskoj koloniji čuvenoj po palminom drveću poredanom duž bijelih plaža i po brojnim mjestima za zabavu, a očekuje se da deseci hiljada stranaca, među kojima i brojni Izraelci, budu tamo, javio je AP.

Generalni direktor policije u Goi B.S. Bar izjavio je indijskom kanalu vijesti CNN-IBN kako "ne postoje konkretni obavještajni podaci" o skorom napadu.

"Nemamo nikakvo konkretno upozorenje o bilo kakvome napadu", kazao je.

"Goa je jedno od najsigurnijih mjesta", izjavio je on, tražeći od turista da ne odustaju od dolaska u nju tokom vrhunca sezone.

Iako je Indija doživjela desetke terorističkih napada u posljednjim godinama, nijedan od njih nije imao veze s Al-Qaidom.

Analitičari ipak vjeruju da bi ta grupa mogla imati neformalne veze s islamskim militantima sa sjedištem u Pakistanu, a posebno s Lashkar-e-Tayyabaom, koja se bori da od Indije preotme kontrolu nad indijskim dijelom Kašmira.