Svijet
112

Četiri osobe poginule u granatiranju bolnice u Gazi

Klix.ba
Bolnica u Gazi (Foto: Twitter)
Bolnica u Gazi (Foto: Twitter)
Izraelska vojska granatirala je bolnicu u Gazi, pri čemu su poginule četiri osobe. U jučerašnjim sukobima sa Hamasovim borcima poginulo je 13 izraelskih vojnika, među kojima i dvojica Amerikanaca, objavio je CNN. Riječ je o Maxu Steinbergu iz Californije i Seanu Carmeliju iz Texasa.

Izraelska vojska objavila je kako je uništila još dva tunela kroz koje su pripadnici Hamasa ulazili na njenu teritoriju, te ubila 10 militanata. Izraelskom stanovništvu u blizini Gaze naređeno je da ostanu u svojim domovima. Zasad se ne zna tačan broj ubijenih izraelskih vojnika, piše NY Times.

Hamasovi vojnici nastavili su granatirati izraelske gradove, te je jedna granata danas pala i na gradsko područje Tel Aviva.

U sukobima u nedjelju u istočnom dijelu Gaze poginulo je više od 60 Palestinaca te 13 izraelskih vojnika. Vojni zvaničnici Izraela ističu da su jučer ubili 10 Hamasovih boraca te uništili šest podzemnih tunela koje su oni koristili. Naglašavaju kako ne namjeravaju prestati dok ne unište sve tunele koje za njih predstavljaju opasnost.

Zvaničnici UN-a ističu kako su civili u Gazi u izuzetno teškoj situaciji, te da su hiljade njih utočište našli u skloništima. Navodi se kako je broj ubijenih Palestinaca prešao 500. U toku su diplomatski napori kako bi se uspostavilo primirje.